İngiltere'nin 23 Haziran'da gerçekleştireceği AB'de kalıp kalmama referandumu öncesi yatırımcıların güvenli liman olan ABD tahvilleri ve yen gibi varlıklara yönelmesi, büyüme endişeleriyle petrol fiyatlarının yeniden 50 doların altına sert gerilemesi ve Japonya Merkez Bankası'nın da herhangi bir genişleyici adım atmaması, gelişmekte olan para birimleri üzerindeki satış baskısını tetikleyen unsurlar olarak ön plana çıkıyor.
ABD Merkez Bankası (Fed) politika faizini bulunduğu yüzde 0.25-0.50 aralığında sabit bıraktı ve ekonomik büyümedeki yavaşlama nedeniyle para politikasında sıkılaşmanın gelecek yıllarda hız kaybedeceğini belirtti.
Faiz kararıyla birlikte faizlerin seyrine dair tahminleri yayımlanan 17 kıdemli Fed yetkilisinden bu yıl sadece bir defa faiz artırımı öngörenlerin sayısı altıya yükseldi. Üç ay önce yayımlanan ilk tahminlerde sadece bir kişi bu yıl tek faiz artırımı yapılacağını öngörüyordu.
Bu sabah güne 2.93 civarında başlayan dolar/TL saat 17:18'de 2.9493/2.9505 seviyesinde işlem gördü.
Bugün gelişmekte olan para birimleri genel olarak dolar karşısında yüzde 1-1.5 bandında bir değer kaybı yaşarken TL yüzde 1'in altında değer kaybeden nadir para birimleri arasında yer aldı. Ekonomisi petrol ihracatına bağımlı gelişmekte olan ülke para birimleri petrol fiyatlarındaki sert düşüş nedeniyle TL'ye göre daha sert bir değer kaybı yaşıyor.
Tahvil-bono piyasasında 11 Şubat 2026 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta ortalama yüzde 9.76 seviyesinde gerçekleşirken, valörde son işlem yüzde 9.74 seviyesinde oldu. Bugün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 9.79 olurken valörde son işlem yüzde 9.77 seviyesindeydi.
Öte yandan iki yıllık gösterge olan 14 Haziran 2017 itfalı tahvil ise dün spot kapanışta ve valörde son işlemde ortalama yüzde 9.24 seviyesindeydi. Bugün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 9.23 oldu.