Dolarda kritik gün: Gözler Merkez Bankası'nda

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Perşembe, Ekim 28 2021
Dolar/TL büyükelçi gerilimi sonrası denge bulduğu 9.5 etrafında yatay bir seyir izlerken haftayı bugün gerçekleşecek yarım gün işlem sonrası tamamlayacak olan piyasalarda Merkez Bankası'nın enflasyon raporu açıklamaları izlenecek.
Dolarda kritik gün: Gözler Merkez Bankası'nda
Dolar/TL, Osman Kavala ile ilgili çağrı yapan 10 büyükelçi için AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "istenmeyen kişi" ilan edilmesi yönündeki açıklaması ile başlayan diplomatik gerilim ile yükseldiği 9.85 tarihi zirvesi sonrasında 9.42'ye kadar gerilemesinin ardından 9.5'li seviyelerde denge buldu.

Bankacılar batı ile ilişkilerin daha da kötüleşmesi ihtimalini yaratan gerilimin azalmasının TL'ye pozitif yansıdığını belirtirken bugün TCMB'nin politika mesajları ve enflasyon tahminlerindeki revizyonlar takip edilecek.

TCMB'nin yılsonu enflasyon tahmini yüzde 14.1 seviyesinde bulunurken ekonomistler geçen ay itibarıyla yüzde 19.58 olan enflasyonun Ekim'de yüzde 20'yi aşmasını, yılı ise yüzde 20'nin hemen altında tamamlamasını bekliyorlar.

KESİN GÖZÜYLE BAKILIYOR

Bu nedenle TCMB'nin bugün yıl sonu enflasyon tahminini belirgin şekilde yukarı revize etmesine kesin gözüyle bakılıyor. TCMB'nin 2022 için ise enflasyon tahmini yüzde 7.8 seviyesinde.

Son dönemde enflasyon tahminlerini yukarı revize eden ekonomistler en belirgin yukarı revizyonların görüldüğü 2022 için TCMB'nin tahmininin gerçekliğini yitirdiğini belirtiyor. Ekonomistler belirgin yukarı revizyon yapılmasının gerektiğini ancak TCMB'nin bunu yapıp yapmayacağını bilmediklerini ifade ediyor. JPMorgan'ın 2022 için enflasyon tahmini yüzde 16.4 seviyesinde. Bu tahmin TCMB'nin tahmininden 9 puan yukarıda bulunuyor.

MESAJ ALMAYA ÇALIŞACAKLAR

TCMB'nin enflasyon raporunda para politikasına ilişkin önümüzdeki döneme yönelik olası yönlendirmeleri de yakından takip edilecek. TCMB Eylül'de politika faizi manşet enflasyonun üstüne çıkmadan bir kaç gün önce enflasyonun üzerinde politika faizi taahhütünü geri çekmişti. Daha sonra ise çekirdek enflasyona yönleneceğini söyleyen TCMB, Ekim'de de çekirdek enflasyonun altında politika faizi belirlemiş bu da bankanın politika öngörülebilirliğinin azaldığı eleştirilerine yol açmıştı. Bu kapsamda piyasalar bugün politika

Bu haberler de ilginizi çekebilir