[ANALİZ] Yabancı swapın intikamını alıyor
⏱ Okuma Süresi 2 dk•Yayınlanma Perşembe, Mart 28 2019
Hazine Bakanı Berat Albayrak'ın "Doları seçime kadar 5,50 TL'nin altında tutun." talimatının faturası ağır oldu. Yabancı ve yerli bankaların dolar almaması için TL kapılarını kapatan Merkez Bankası, Borsa İstanbul'da (BİST) tam bir yıkıma sebebiyet verdi. Borsa bir haftada yüzde 15 düştü. Bankaların piyasa değerinin beşte biri eridi. Üç günün sonunda dolar-TL takas (swap) oranları yüzde 30'a kadar çıkarıldı. Bunun etkisi ile dolar bugün 5,62 TL'ye kadar yükseldi. Euro 6,30 TL'yi aştı. Piyasada tam bir kaos hâkim. Döviz kurlarında ve BİST'te anlık iniş-çıkış var.
SAMANYOLU HABER | ANALİZ- Hükümetin piyasa dengelerini hiçe sayan kararlarla suni şekilde düşürmeye çalıştığı ABD Doları/TL kuru yeniden yükselişe geçti.
Ağır bir bedel ödenmesine rağmen TL'de kalıcı bir toparlanma emaresi görülmemesi "Yabancılar swap tuzağının intikamını alıyor." şeklinde yorumlanıyor.
DOLAR 5,62 TL'Yİ GÖRDÜ
Seçime kadar doları 5,50 TL'nin altında tutma taktiği fiyasko ile sonuçlandı. Faizler yükseldi, Borsa İstanbul çakıldı.
5,62 TL’ye kadar yükselen dolar Türkiye saati ile 12:05’te 5,58 TL’den satıldı. TL’nin dolara mukabil günlük kaybı yüzde yüzde 5’e yaklaştı.

ABD Doları 28 Mart'ta öğleden önceki işlemlerde 5,62 TL'ye kadar yükseldi.
Yüzde 4 artan euro da 6,30 TL’yi aştı. Borsa İstanbul (BİST) 100 endeksi 92 bin puanın üzerinde tutunmaya çalışsa da hisse senetleri satış baskısı altında. Uluslararası piyasalarda Türk Lirası cinsi varlıklar elden çıkarılıyor.
SWAP FAİZİ YÜZDE 1.300’Ü BULDU
22 Mart Cuma gününe 5,46 TL civarında başlayan ABD Doları aynı gün 5,84 TL'ye kadar yükselmişti. 2018 yılı ağustos ayından sonraki en sert yükselişe Merkez Bankası’nın verdiği cevap tansiyonu daha da yükseltti.
Hazine Bakanı Berat Albayrak’ın “Yabancı bankalara TL likidite sağlanmayacak” talimatı ile haftalık repo ihalesini iptal edilmişti. İçeride TL bulamayan bankalar, dolar-TL takası yapmak için İngiltere’nin başkenti Londra’ya akın e
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.ABD, Türkiye'deki 'büyük depremi' biliyor mu? Uzmana göre açıklama tesadüf değil!2.Özel nihayet askeri öğrenciler ve KHK'lıları hatırladı!3.Almanya'da sokak ortasında Hüseyin Baybaşin'in yeğenine kurşun yağmuru4.Saran baskılara dayanamadı: Fenerbahçe 'Olağanüstü Seçimli Genel Kurul'a gidiyor5.İşkencecilere AYM'den kötü haber: 'İşkence suçlarında ceza ertelenemez'
6.Avrupa endişeli: Oreşnik seyir füzeleri Belarus'ta aktive edildi!7.Ersoy'un etkin pişmanlık oyunu tutmadı: 'Soruşturmaya katkı sağlamadı'8.Türkiye'nin adaletsizlik rekoru: AİHM'nin 2.420 kişi için verdiği ihlal kararı ne anlama geliyor?9.Zelensky görevden ayrılma işareti verdi10.2026'nın ilk günü Yeni Zelanda'da başladı!

ERTUĞRUL İNCEKUL

SAFVET SENİH

ABDULLAH AYMAZ

ORHAN KESKİN

ARİF ASALIOĞLU
ÇOK OKUNAN HABERLER

ABD, Türkiye'deki 'büyük depremi' biliyor mu? Uzma...

Özel nihayet askeri öğrenciler ve KHK'lıları hatır...

Almanya'da sokak ortasında Hüseyin Baybaşin'in yeğ...

Saran baskılara dayanamadı: Fenerbahçe 'Olağanüstü...

İşkencecilere AYM'den kötü haber: 'İşkence suçları...


