Piyasalarda TÜİK tarafından bugün 1000’da açıklanacak Mart ayı dış ticaret dengesi ilk çeyrek turizm gelirleri, 1100’da Turizm Bakanlığı tarafından açıklanacak Mart ayı yabancı ziyaretçi sayısı ve 1700’da açıklanacak Hazine’nin önümüzdeki üç aya ilişkin iç borçlanma stratejisi takip edilecek.
Dış piyasalarda ise TSİ 1530’da açıklanacak ABD Mart ayı kişisel harcamalar, çekirdek PCE, 1645’te Nisan ayı Chicago PMI ve 1700’da bekleyen konut satışları takip edilecek.
Bankacılara göre bugün en önemli gündem maddesi ise TCMB’nin yılın ikinci enflasyon raporu olacak. Raporda ileriye yönelik enflasyon ve faiz konusunda yapılabilecek açıklamalar yönlendirmeler yakından izlenecek.
TCMB geçen haftaki 75 baz puan faiz artışı ile birlikte ortalama fonlama maliyetini yüzde 13.5’e yükseltmişti. Bankanın bu artış sonrası bugün yılın ikinci enflasyon raporunda yüzde 7.9 olan 2018 yıl sonu enflasyon tahminini ne kadar yukarı revize edeceği takip edilecek. Piyasanın enflasyon tahminin TL’deki değer kaybı petrol fiyatlarındaki yükseliş öncülüğünde çift haneli seviyelere yükseltmesi sonrası TCMB’nin de tahmininde ciddi bir revizyona gitmesi bekleniyor.
Reuters’ın Cuma günü 15 ekonomistin katılımı ile yayımladığı ankette yıl sonu enflasyon tahmini bir önceki anketteki yüzde 9.42’den yüzde 10.15’e yükseldi.
Cuma gününü 4.05 civarında tamamlayan dolar/TL bu sabah 0816’da 4.0480/4.0514 seviyesinde güne başladı.
Sepet bazında TL aynı saatte 4.4785/4.4825; euro/TL ise 4.9039/4.9210 seviyesinde bulunuyor.
Küresel piyasalarda ise dolar, ABD’nin 10 yıl vadeli Hazine tahvil getirilerinin geri çekilmesine paralel olarak geçen hafta gördüğü üç buçuk ayın zirve seviyelerinden hafif geriledi.
Doların başlıca altı para birimi karşısındaki seyrini izleyen endeks Cuma günü 91.986 ile 11 Ocak’tan bu yana en yüksek seviyeyi gördükten sonra 91.561’de bulunuyor.
ABD faizlerindeki yükseliş ve dolardaki değer kazancı bankacılara göre geçen hafta faiz kararının TL’deki pozitif etkisinin hissedilmesini azaltmıştı.
Bir bankanın döviz masası işlemcisi, “ABD 10 yıllık tahvil getirilerinin geçen hafta yüzde 3’ü aşması TCMB’nin TL’nin faizini 75 baz puan yükseltmesinin etkisini oldukça sınırlamıştı. Bu haftaya başlarken ABD faizlerinde bir gevşeme dolarda ise değer kazancı trendinin durduğunu görüyoruz. ABD faizlerindeki düşüşün devam etmesi halinde dolar/TL’nin hızlı bir şekilde 4 seviyesinin altına düştüğünü görebiliriz” dedi.
Bankacı son PPK’da faiz artışı yapılmasına rağmen gerekirse ek sıkılaştırma yapılabilecek söyleminin korunmuş olmasının önümüzdeki dönemde yeni faiz artışları ihtimalinin önünü açtığını TCMB’nin bugünkü açıklamalarında ileriye dönük olası faiz kararı sözlü yönlendirmelerinin de bu kapsamda yakından izleneceğini söyledi.
Dolar, ABD’nin gösterge 10 yıllık tahvilinin getirisinin yüzde 3’ü yukarı yönlü kırarak dört yılın zirvesine yükselmesinin etkisiyle geçen haftayı yüzde 1.3’ün üzerinde kazanımla tamamladı.
ABD’nin 10 yıllık tahvilinin getirisi ise geçen hafta Çarşamba günü yüzde 3.035’e kadar yükseldikten sonra geri gelerek Cuma gününü 3 baz puan düşüşle yüzde 2.957 ile tamamladı.
Tahvil bono piyasasında 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi Cuma günü spot kapanışta yüzde 12.64 gösterge iki yıllık tahvilde ise spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 14.34 seviyesindeydi.