Doktora öğrencisi kural ihlali yapan sürücüyü yakalayacak sistem geliştirdi

Doktora öğrencisi kural ihlali yapan sürücüyü yakalayacak sistem geliştirdi

Süleyman Demirel Üniversitesi Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü (SDÜ) doktora öğrencisi Mustafa Geçin, 3 yıllık bir çalışmanın ardından kural ihlali yapan sürücüyü yakalayacak sistem geliştirdi. Trafik denetiminde var olan eksikleri ortadan kaldırmak ve daha verimli sonuçlar elde etmek amacıyla geliştirilen proje sayesinde, kural ihlali yapan sürücü daha hızlı ve kolay bir şekilde yakalanabilecek.

'Elektronik Kimlikli Trafik Denetleme Sistemi (ELKİDES)' ismini taşıyan projenin ilk pilot uygulaması, üniversitenin Batı Yerleşkesi'nde, gerçek trafik koşulları altında gerçekleştirildi. Yüzde 98'lik bir verimle çalışan sistem, elektronik kimlikli trafik denetimi konusunda dünyada ilk olma özelliği taşıyor. Tamamen elektronik tabanlı çalışan sistem, kurulumu yapıldıktan sonra herhangi bir insan gücüne ihtiyaç duymadan trafik denetimini gerçekleştirilebiliyor. Sistemle, günün her saatinde, her türlü çevresel ortamda ve yılın her mevsiminde trafik denetimi yapmak mümkün olabiliyor.

SDÜ Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü doktora öğrencisi Mustafa Geçin, "Günümüz trafik denetleme sistemlerinde kullanılan MOBESE, EDS ve radar araçları gibi görsel temalı çalışan sistemlerde görsel zorlukları kaldırmak amacıyla kurduğumuz bir proje. Pilot bölge olarak SDÜ Batı Yerleşkesi'nde iki yıldır çalışıyoruz. Yüzde 98'lik veremi yakaladık. Elektronik Kimlikli Trafik Denetleme Sistemi sayesinde şehirlerarası yollara personel kendilerine yaklaşmakta olana aracın kimlik bilgilerini önceden görüp, veri tabanında sorgulayıp, sadece durdurulması gereken araçların durdurulmasıyla alakalı çalışmayı yürütecekler." dedi.

Süleyman Demirel Üniversitesi Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selçuk Çömlekçi ise sistemlerinin daha hatasız çalıştığını söyledi. Şuandaki trafik radarlarının belli bazı hava koşullarında yanlış bilgi verebildiğini kaydeden Çömlekçi, "Araçların yan yana geçişlerinde yanlış bilgiler vermektedir. Oysa Ankara'da Emniyet Genel Müdürülüğü'nde yapmış olduğumuz çalışmalarda gördük ki bu hatalar hemen hemen sıfıra inmiştir. Yüzde 98'in üzerinde bir doğrulukla okumaktayız. Trafik radarlarının tamamen dışarıya bağlı alımların da olduğunu düşünürsek bu ülkemizin bütçesi açısından önemli bir katkı sağlayacaktır. Her bir trafik aracındaki radarın 50 liraya mal olduğu söylenmektedir." şeklinde konuştu.

Yaptıkları trafik denetleme sisteminin diğer elektronik kimlikli denetleme sistemlerinin hatalarını ortadan kaldırdığını açıklayan Çömlekçi, sözlerini şöyle tamamladı: "Donanım ve yazılım anlamında tamamen yerli imkananlar yapılmış olması çok güzel bir şey. Patentinin alınmış olması çok güzel. Yurtdışı incelemelerinde de dünyada böyle bir çalışmanın olmadığı görüldü. Bir öğrencimizin başarısının bu hele gelmiş olması bizi gerçekten bizleri çok sevindiriyor." CİHAN
<< Önceki Haber Doktora öğrencisi kural ihlali yapan sürücüyü yakalayacak... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER