Doç. Dr. Akgül Akpınarlı Antony, insan vücudundaki faydalı mikropların ölmesinin, hastalıklara sebep olduğu belirtti. Bu durumun bağırsak florasını değiştirdiği, bunun da astımdan kansere, şişmanlıktan diyabete, depresyondan enfeksiyon hastalıklarına kadar birçok probleme sebep olduğu vurguladı.
Çocuk sağlığı hastalıkları, çocuk alerji ve immünoloji uzmanı Akpınarlı, Finlandiya'daki Helsinki Üniversitesi'nde geçen ocak ayında yapılan bir araştırmanın, 2 yaşından önce tekrar eden antibiyotik kullanımının bağırsak florasında değişiklikler yaptığını, çocuklarda hem astım hem de obezite riskini arttırdığını ortaya koyduğunu aktardı. Aileleri bu konuda ikaz ederek, "Son dönemlerde yapılan araştırmalar, vücudumuzda milyonlarca mikrop olduğunu gösteriyor. Mikrobiyomu oluşturan bu mikroplar, vücudumuzun her yerinde, içinde ve dışında bulunuyor. Bu mikroplar bakteri ya da mantar türlerinde olabiliyor. Her bir organın taşıdığı mikrop sayısı ve kombinasyonu birbirinden farklı olduğu gibi sağlıklı insanda bir denge içerisinde bulunuyor. Mikrobiyomdaki mikroplar arasındaki bu dengenin bozulması, hastalıklara neden oluyor ve hastalıklar da mikrobiyomun dengesini değiştirebiliyor. Antibiyotik kullanımının ise mikropları öldürdüğü için bağırsak florasını bozduğu ve birçok hastalığa neden olduğu görülüyor." dedi.
'ÇOCUKLARDA 2 YAŞ ÖNCESİ ÇOK ÖNEMLİ'
Doç. Dr. Akgül Akpınarlı Antony, 2 yaşından önce tekrar eden antibiyotik kullanımının, bağırsak florasında bir yılı aşkın süren değişiklikler yaptığına dikkat çekerek, çocuklarda hem astım hem de obezite riskini arttırdığını ifade etti. Çocuklarda antibiyotik kullanımında çok dikkatli olmak, antibiyotik ihtiyacını belirlemek için hem klinik hem de laboratuvar tahlilleri yapmak gerektiğini belirtti. Sonuçlarından emin olduktan sonra antibiyotik tedavisine başlanması gerektiğini, aksi takdirde faydadan çok zarar verebileceğini dile getirdi. Antony, son dönemlerde özellikle ABD ve Avrupa'da bu konuda birçok çalışma yapıldığını, insan vücuduyla ilgili birçok şaşırtıcı bilgi elde edildiğini söyledi. Astımdan kansere, şişmanlıktan diyabete, depresyondan enfeksiyon hastalıklarına kadar birçok hastalıkta bu mikropların büyük rolü bulunduğunu, tedavilerinde de mikrobiyomun yarınlar için umut verici olduğunu vurguladı. CİHAN