Diyarbakır Ulu Cami'de 14 asırdan beri ilk kez cuma namazı kılınmadı

Diyarbakır Ulu Cami'de 14 asırdan beri ilk kez cuma namazı kılınmadı

Diyarbakır'da sokağa çıkma yasağının uygulandığı 6 mahallerinin dışında kalan Ulu Cami'de yaklaşık 14 asırdan sonra ilk kez cuma namazı kılınmadı. İslam Halifesi Hz. Ömer döneminde, fethedildiği 639 yılından beri ibadete açık olan Anadolu'nun en eski camiinde 1377 yıl aradan sonra namaz kılınmadı, ezan okunmadı.

Sokağa çıkma yasağı ve çatışmaların devam ettiği Diyarbakır'ın Sur ilçesinde bulunan Diyarbakır Ulu Cami'de geçen hafta kılınan cuma namazına yaklaşık 100 kişi katılmıştı. Sokağa çıkma yasağının uygulandığı 6 mahallenin dışında kalmasına rağmen tarihi camide cuma namazının kılınmaması dikkat çekti.

DİYANET'TEN HER HANGİ BİR AÇIKLAMA YOK

Cuma vaktinde avluya bazı vatandaşlar caminin kapalı olduğunu görünce bölgede bulunan diğer camilere gidip namaz kılmak zorunda kaldı. Suriye'de çıkan savaşta büyük zarar gören Emevi Camii'nden sonra Harem-i Şerif olarak kabul edilen tarihi camide ilk kez namaz kılınmamasıyla ilgili müftülükten herhangi bir açıklama yapılmadı.
Sokağa çıkma yasağı ve çatışmalar yaşanmadan önce Diyarbakır Ulu Cami, şehrin en kalabalık camisiydi.

Diyarbakır Ulu Cami'de, sahabeler tarafından fethedildiği 639 yılından beri cuma namazı kılınıyordu. Caminin ön tarafında ise Diyarbakır'ın ilk Müslüman valisi Sahabe Sultan Sasa'nün türbesi bulunuyor.

Diyarbakır'ın fethi sırasında şehit olan 27 sahabe kabrinin bulunduğu Hz. Süleyman Camii ise ilçenin günlerdir çatışmaların yaşandığı Fatih Paşa Mahallesi'nde bulunuyor.
CİHAN
<< Önceki Haber Diyarbakır Ulu Cami'de 14 asırdan beri ilk kez cuma namazı... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER