Viyana Din Hizmetleri Müşaviri Fatih Mehmet Karadaş, bir Avusturya gazetesine,Avusturya'daki Diyanet İşleri teşkilatı ATİB’in hiçbir Avusturyalının özel hayatını takip etmediğini savunarak, Gülen Cemaati’yle ‘radikalleşen’ Türkiye kökenlilerin incelenmesinin bir ‘görev’ olduğunu söyledi. Karadaş, “Bu yüzden yurttaşlarımızı ve Avusturya halkını korumak için bilgi toplamak ve rapor hazırlamak meşrudur” dedi.
Bu açıklamaların haber olmasının ardından Avusturya İçişleri Bakanlığı inceleme başlattı. Türkiye Büyükelçiliği de Viyana Din Hizmetleri Müşaviri Fatih Mehmet Karadaş’ın Viyana’daki faaliyetlerinin sonlandırılacağını açıkladı.
Diyanet’e bağlı imamların, 38 ülkede MİT ile birlikte çalıştıkları ortaya çıkmıştı. İmamların Türk kökenli kişiler hakkında hazırladıkları raporları Diyanet İşleri Başkanlığı ile TBMM Darbeyi araştırma komisyonuna gönderilince haber olmuştu.
Almanya, Diyanet İşleri Türk-İslam Birliği (DİTİB) camilerinde görevli bazı imamların Gülen Cemaati hakkında Ankara’ya bilgi notları göndermesi üzerine inceleme başlatmıştı.
Almanya’daki federal başsavcılığın, imamlar hakkında yürüttüğü soruşturmada önemli bir noktaya ulaştığı, imamların yargılanması için harekete geçeceği belirtilirken, Diyanet, Almanya’da casuslukla suçlanan imamlarını Türkiye’ye çağırmıştı.
‘Sadece Gülen Cemaati mensupları değil’
Muhalefetteki Yeşiller Partisi’nden Peter Pilz, Türkiye’nin Viyana’da büyükelçiliği aracılığıyla bir istihbarat ağı kurduğunu ve bu ağa ödeme yaptığını öne sürdü.
Polise, Avrupa Türk İslam Birliği (ATİB) adındaki şemsiye örgütle ilgili bilgileri verdiğini söyleyen Pilz, bu örgütün Avusturya’da onlarca camide büyükelçilik aracılığıyla faaliyet yürüttüğünü kaydetti.
Pilz’in iddiasına göre bu örgüt, Ankara tarafından gönderilen imamlar aracılığıyla Gülen Cemaati mensupları hakkında bilgi topluyor.
Ancak Pilz’e göre ATİB için çalışanlar sadece bununla kalmayıp, Avusturya’da yaşayan Türkiyeli Kürtler, muhalif politikacılar ve gazeteciler hakkında da Türkiye’ye bilgi sağlıyor.
Erdoğan’a muhalefet eden isimler de imamlar aracılığıyla takip ediliyor.
Türkiye ve ATİB reddetti
Böyle bir yapılanmanın, dini bir örgütlenme olarak yabancı bir hükümetçe finanse edilmesinin Avusturya kanunlarına aykırı olduğunu belirten Filz, polise gönderdiği belgelerle ATİB’le Türk büyükelçiliği arasındaki bağın da görülebildiğini kaydetti.
ATİB ve Dışişleri Bakanlığı yetkilileri Pilz’in suçlamalarını reddederken, Viyana’yı da zaten yeterince gerilen ikili ilişkileri daha da germemesi konusunda uyardı.