Sahte ihbarla Çiftçi hakkında başlatılan soruşturmada önce uyarı cezası verildi. Ardından eşi İzmir'de görevli olduğu halde Manisa Selendi'ye bağlı Yenice köyüne imam olarak sürgün edildi.
Diyanet İşleri Başkanlığı'nda yaşanan imam ve müezzin kıyımına bir yenisi eklendi. İzmir Evliyazade Akkuş Kur'an Kursu'nda başöğretici olan ve beş dil bilen hafız Mehmet Çiftçi, kursta kanun ve yönetmeliğe aykırı görevlendirmeler ile yapılan usuzsüz harcamalar konusundaki rahatsızlığını Diyanet İşleri Başkanlığı'na şikayet etti. E-posta yoluyla gönderdiği bu şikayetten sonra Çiftçi'nin başına gelmeyen kalmadı.
Rusça, Arapça, Kırgızca, Kazakça ve Özbekçe bilen Çiftçi hakkında kurstaki öğrencilere kötü davrandığı iddiasıyla sahte ihbar yapıldı ve bunun üzerine başlatılan soruşturmada önce uyarı cezası verildi. Ardından eşi İzmir'de görev yapmasına rağmen Manisa'nın Selendi ilçesine bağlı 460 nüfuslu Yenice köyüne imam olarak sürgün edildi. Üçüncü kademede görev yaparken beşinci kademeye atanan Çiftçi, yürütmenin durdurulması istemiyle dava açtı.
Avukatı İsmail Hakkı Küçük, naklen atama işleminin açıkça hukuka aykırı olduğunu söyledi. Aralarında Çiftçi'nin gayretleriyle 6 ayda hafız olan 12 yaşındaki Suriyeli Salah Ahad'ın da bulunduğu çok sayıda öğrenci de hocalarından en ufak bir kötü söz duymadıklarına dair beyanlarını yazılı olarak kaleme aldı.
Evliyazade Akkuş Kur'an Kursu'nda görev yapan hafız Mehmet Çiftçi'yi sürgüne götüren olay şöyle yaşandı: Çiftçi, kursta asılı olan, ‘Kıymetli öğreticiler ve sevgili öğrenciler, hizmetlerimizin daha etkin ve verimli olması için öneri ve şikayetlerinizi bize yazın' afişini gördü. Bunun üzerine kursta kanun ve yönetmeliğe aykırı gördüğü görevlendirmeler ve yapılan harcamalar konusundaki rahatsızlığını yazarak afişteki ‘yaygindinegitimi@diyanet.gov.tr' adresine gönderdi. Attığı e-mailin ardından bugüne kadar onlarca hafız yetiştiren başöğretici hakkında, öğrencilerine kötü davrandığı iddiasıyla soruşturma başlatıldı. Önce uyarı cezası aldı, ardından üçüncü kademe olan Kur'an kursu başöğreticisi iken beşinci kademe görevi olan imam hatip olarak Manisa'nın Selendi ilçesine bağlı 460 nüfuslu Yenice köyündeki Eşemenler Camii'ne sürgün edildi.
Rusça, Arapça, Kırgızca, Kazakça ve Özbekçe bilen, yurtdışında Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Kazak-Türk Üniversitesi ile Kırgızistan Oş Devlet Üniversitesi'nde 4 yıl öğretim görevlisi olarak çalışan, eşi de İzmir'de görev yapan Çiftçi, haksızlığa uğradığı iddiasıyla İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Çiftçi'nin avukatı İsmail Hakkı Küçük, naklen atama işleminin açıkça hukuka aykırı olduğunu söyledi. Aralarında Çiftçi'nin gayretleriyle 6 ayda hafız olan 12 yaşındaki Suriyeli Salah Ahad'ın da bulunduğu çok sayıda öğrenci de hocalarından en ufak bir kötü söz duymadıklarına dair beyanlarını yazılı olarak kaleme aldı. Öğrencilerin ifadeleri de dava dilekçesine eklendi. Öğrencilerine kötü davrandığı iddiasıyla sürgün edilen Çiftçi'nin örnek bir başöğretici olduğuna dair Yeni Akit, 1 Şubat 2015 tarihinde haber yapmıştı. Gazetenin birinci sayfasından Çiftçi'nin yetiştirdiği Salah Ahad'ın 6 ayda hafız olduğu haberi yer almış, Çiftçi küçük çocuğun başarısının arkasındaki mimar olarak gösterilmişti.
Diyanet, sahte ihbarlarla hayatları karartıyor
Diyanet'te imam ve müezzinleri meslekten atmak veya başka bir yere sürgün etmek için sahte ihbarlar yöntem olarak kullanılıyor. Bunun örnekleri geçen yıl İzmir'de, geçen ay da Manisa'da yaşanmıştı. Diyanet kadrosunda 33 yıl görev yapan vaiz N.İ. hakkında telefonla ihbar yapıldı. İzmir'de yaşanan olayda ihbarcılar bulunmuş, ancak hiçbirinin N.İ.'yi suçladıkları konuşmalara şahit olmadığı ortaya çıkmıştı. İhracı istenen vaiz, daha fazla dayanamayarak emekli olmuştu. Manisa'nın Soma ilçesinde de iki kişinin iftirasıyla bir imam ve iki müezzin ihraç edilmiş, 8 din görevlisi de başka illere sürülmüştü.
ZAMAN