Sınavın ilk ayağı, 5 Temmuz'da yazılı olarak gerçekleştirilecek. Sınavdan 70 ve üzeri alan adaylar ileri bir tarihte açıklanacak sözlü ve uygulamalı sınava girecek. Burada da başarılı olan adaylara girdikleri alanda yeterlilik belgesi verilecek.
Kayseri İl Müftüsü
Şaban İşlek, önemli bir konu olmasına rağmen vatandaşların yeterlilik belgesi sınavlarıyla alakalı çok fazla bilgiye sahip olmadığını hatırlattı.
Bu yıl ilk defa yazılı, sözlü ve uygulamalı olmak üzere üç ayrı kategoride ve merkezi olarak yeterlilik sınavının gerçekleştirileceğini bildiren İşlek, daha önceki dönemlerde sadece sözlü ve uygulamalı olarak her ilde gerçekleştirildiğini belirtti.
Sınav
sisteminde değişikliğe gidildiğinin ifade eden İşlek,
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından belirlenen merkezlerde yazılı ve sözlü sınavların yapılacağı onun haricindeki hiçbir ilde bu sınavların gerçekleştirilemeyeceğini açıkladı.
Yeterlik belgesi yazılı sınavına girmek isteyenlerin
Ziraat ve Halk Bankaları'na 8-1
7 Haziran tarihleri arasında 40 TL
ücret yatırmaları gerektiğini ifade eden İşlek, "Bankaya
harç yatıran adaylar 8-17 Haziran 2009 tarihleri arasında internet ortamında www.meb.gov.tr adresindeki Merkezi sistem sınavları bölümüne girerek başvuruda bulunabilecekler. Başvuruların tamamı internet ortamından gerçekleştirilecek. Adayların ilgili WEB sayfasından alacakları giriş belgelerinde sınav yeri belirtilecek." dedi.
İşlek adayların sınava girebilmeleri için şu şartları taşıması gerektiğini bildirdi: "
Stajyer vaizlik için; dört yıllık dini yüksek öğrenim mezunu olmak. Bayan olmak. Stajyer Kur'an kursu öğreticiliği için; en az imam-hatip lisesi mezunu olmak. Bayan olmak.
İmam-hatiplik için; erkek olup en az imam-hatip lisesi mezunu olmak. İmam-Hatiplik yapmaya mani bir özrü bulunmamak.
Müezzin-kayyımlık için; erkek, lise veya dengi okul mezunu ve hafız olmak. İmam-hatip lisesi mezunları için hafızlık şartı aranmayacak."
Sınavda sorulacak soruların konuları ise şu şekilde açıklandı: "Vaizlik sınav konuları; Kur'an-ı Kerim,
Arapça,
tefsir, hadis, kelam, fıkıh, dini ve mesleki kültür,
başkanlık v
e devlet memurları ile ilgili mevzuat ve hitabet.
Kur'an kursu öğreticiliği sınav konuları; Kur'an-ı Kerim, akaid, fıkıh (
ibadet konuları), siyer ve ahlâk, hitabet. İmam-hatiplik sınavı konuları; Kur'an-ı Kerim, akaid, fıkıh (ibadet konuları), siyer ve ahlâk, hitabet. Müezzin-kayyımlık sınav konuları; Kur'an-ı Kerim, akaid, fıkıh (ibadet konuları), ezan ve ikamet"
İşlek, daha detaylı bilginin
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın internet sitesinden alınabileceğini açıkladı.
(CİHAN)