Adana Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı Özel Atık Şube Müdürlüğü bünyesinde yapılmakta olan tıbbi atıkların toplanması ve taşınması işi kapsamında periton diyaliz ev hastalarından tıbbi atık bertaraf bedeli alınmayacak.
Periton diyaliz hastalarının evlerinde oluşan tıbbi atıklar, Adana Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nin kararı sonucunda evlerden ücret alınmadan toplanarak bertaraf edilecek. Adana Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Mehmet Çelebi Akkuş, konuya ilişkin yaptığı açıklamada şunları kaydetti: "Periton diyaliz; hastanın karın boşluğuna küçük bir ameliyat ile yerleştirilen, ince, yumuşak, silikondan yapılmış kalıcı bir tüp (kateter) aracılığı ile verilen özel olarak hazırlanmış bir solüsyon ile hastanın kendi karın zarı (periton) kullanılarak hastanın kanının zararlı maddelerden arındırılması ve vücuttaki sıvı dengesinin sağlanması işlemidir. Periton diyaliz esnasında hazırlanmış olan bu özel solüsyon karın boşluğunda 4 ila 6 saat arası bekletildikten sonra yeni ve temiz solüsyonla değiştirilir. Bu bekleme süresi boyunca hastanın kanında bulunan üre, kreatin gibi vücuttan atılması gereken maddeler ve vücutta biriken fazla sıvı solüsyona geçer. Bu solüsyonun karın boşluğu içine verilmesi ve tekrar geri alınması işlemi herhangi bir makina aracılığı ile değil, yer çekimi kuvveti kullanılarak yapılır. Bu tip diyaliz işlemine sürekli ayaktan periton diyalizi denir. Bu işlemleri hastalar evlerinde günde 3 veya 4 kez uygulamaktadır."
Akkuş yapılan bu çalışma ile periton diyaliz tıbbi atıklarının insan ve çevre sağlığına zarar vermeden, evsel atıklara karışmadan düzenli bir şekilde toplanacağını belirtti. Akkuş, tıbbi atıkların doğaya zararları en aza indirgenerek Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi'nde yönetmeliklere uygun olarak bertaraf edildiğini vurgulayarak tıbbi atık konusundaki denetimlerin her gün devam ettiğine dikkat çekti.
Özel Atık Şube Müdürü Çağrı Ün ise periton diyaliz tedavisi gördüğünü sağlık raporu ile belgelendiren hastaların Adana Büyükşehir Belediyesi 'Alo 153' hattına ulaşarak Özel Atık Şube Müdürlüğü'ne bilgi vermelerini istedi. Ün, bu sayede periton diyaliz hastalarının kayıt altına alınarak tıbbi atık işlemlerinin en hızlı ve sağlıklı şekilde olacağını belirtti.
CİHAN