Diyabetik yaralarda umut veren gelişmeler yaşanıyor. Birçok şeker hastasının ayaklarının, hattâ diz altından bacaklarının kesilmesine kadar gidebilen diyabetik yaralara dur demek mümkün. Multidisipliner yaklaşımla birçok alandaki uzmanın aynı anda hastanın tedavisini takip ettiği Şifa Üniversitesi Diyabetik Yara Merkezi'nde de önemli sonuçlar elde ediliyor. Daha önce birçok hastanede ampütasyon (organın kesilerek alınması) kararı verilen diyabetik yaralı ayakları tedaviyle kurtaran merkez, bir hastasını daha iyileştirip taburcu etmenin mutluluğunu yaşadı.
Geçen şubat ayında, dizinden aşağı bacağı ve ayağı şişen 41 yaşındaki Müşerref Aslan, ilk olarak yaşadığı İstanbul'da birçok hastaneye başvurup şifa aradı. Olumlu bir sonuç alamayınca başka bir hastanın önerisiyle İzmir'e gelerek, Şifa Üniversitesi Hastanesi Yara Bakım Merkezi'ne başvurdu. Ayağı şiştiği güne kadar herhangi bir rahatsızlığı bulunmadığını belirten Aslan, başına gelenleri şöyle anlattı: "Bu yıl şubat ayında ayağım şişti. Şeker hastası olduğumu o zamana kadar bilmiyordum. Bu şikayetle doktora gittiğimde, şeker hastası olduğum anlaşıldı. Nisan ayı ortalarına kadar İstanbul'da farklı hastaneler dolaşarak şifa aradım ancak gittiğimiz hastanelerde, ayağımın kesilerek alınması gerektiği söylendi. Bu süreç devam ederken başparmağımda morarma başladı. Gittiğim bazı hastanelerde, ayağımın yanısıra ilerleyen zamanda dizden aşağı bacağımın da alınması gerekebileceği söylendi. Ayağımın kesilmesine razı olmadığım için de çare, çözüm aramaya devam ettim. Başka bir şeker hastasının tavsiyesi üzerine, 2 Haziran günü geceyarısı İzmir'e gelerek Şifa Üniversitesi Hastanesi Yara Bakım Merkezi'ne başvurdum. Doktorlar hemen yatışımı yaptılar ve tedaviye başladılar. Parmağım için geç kalmıştık, çünkü buraya geldiğimizde parmak dokusu tamamen ölmüştü ancak ayağını kurtardılar. İlk geldiğimizde yürüyemiyordum, şimdi çok iyiyim, yürüyebiliyorum."
TEDAVİ YEDİ AY SÜRDÜ
Şifa Hastanesi Yara Bakım Merkezi'nde hasta, ilgili bütün branş hekimleri tarafından birlikte muayeneye alınıyor. Tetkiklerden sonra uygulanacak tedavi sürecine yine birlikte karar veriliyor. Plastik cerrahi uzmanı Yrd. Doç. Dr. Cenk Melikoğlu, mikrobiyoloji uzmanı Yrd. Doç. Dr. Erol Sevim, kalp damar cerrahisi uzmanı Doç. Dr. İlker Kiriş ile endokrinoloji ve metabolizma uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ali Saklamaz'ndan oluşan yara bakım merkezi doktorları, hastanın tedavi sürecini birlikte takip ediyor. Yrd. Doç. Dr. Melikoğlu, hasta Müşerref Aslan için de merkezin bütün uzmanlarının katıldığı bir tedavi süreci planlanarak sonuca ulaşıldığı söyledi: "Hastamızın ayağında diyabetik yara vardı. İstanbul'dan bize geldiğinde, enfeksiyon çok ciddi şekilde ilerlemişti. Artık enfeksiyon, hastanın genel durumunu bozmaya başlamıştı; yüksek ateşi vardı ve hasta bitkindi. Merkezimize yatışını yapınca ilk önce enfeksiyon tedavisi yaptık. Belli bir süre içerisinde tedaviye olumlu cevap verdi ve enfeksiyon geriledi. Yara bölgesindeki ölü dokuları aldıktan sonra o bölgeyi kapatma aşamasına geçtik. Tedavi süreci toplam yedi ay sürdü ve hastamız iyileşti. Şu anda hastamızın tedavisini tamamladık." CİHAN