Toplumda sık rastlanan kronik bir metabolizma ve endokrin sistem hastalığı olan diyabet (şeker hastalığı) başta ağız ve dişler olmak üzere vücudun çeşitli organ ve sistemlerinde hasarlara sebep olabiliyor. Diş hekimi Pertev Kökdemir, diyabet hastalığının ağız ve diş sağlığını etkilediğini söyledi.
Diyabetli hastaların ağız sağlına dikkat etmesi gerektiğini ifade eden Kökdemir, "Diş hekimlerinin diyabetli hastalardaki en önemli gözlemleri periodontal hastalıklar, ağız kuruluğu, ağız içi mantar enfeksiyonları ve cerrahi girişimlerden sonra yara iyileşmesinin geç olmasıdır. Yüksek kan şekeri, kan damarlarında kalınlaşmaya ve tıkanmaya neden olur. Kanın oksijen taşıma kapasitesi azaldığından dokuların beslenmesi yetersiz kalır ve diş etlerinin iltihaplanmaya karşı direnci düşer. Zamanla diş ile diş eti arasında oluşan cepler, bakteri odaklarının gelişmesini sağlar, diş eti iltihabı oluşur ve tedavi edilmediği takdirde dişlerin etrafında kemik yıkımı başlar." dedi.
"DİŞ TAŞI OLUŞUMU HIZLANIYOR"
Tüm bunların sonucunda dişlerde ağrı, sallanma hatta diş kayıpları görüldüğünü belirten Diş Hekimi Kökdemir, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ayrıca tükürükteki glikoz oranının artmasına bağlı olarak tükürük salgısının koyulaşması ve dişleri yıkayıcı etkisinin azalması da diş taşı oluşumunu hızlandırarak diş eti problemlerini tetikler. Bunun yanında tükürük akışının azalması hastada ağız kuruluğu ve dilde yanma gibi rahatsız edici durumlara da sebep olmaktadır. Hatta çok rahatsız edici boyuta ulaştığında hastaya yapay tükürük preparatları önerilebilir."
TÜKÜRÜKTEKİ YÜKSEK ŞEKER MANTAR SEBEBİ
Diyabetli hastalarda karşılaşılan sorunlardan birininde ağızda görülen mantar enfeksiyonları olduğuna vurgu yapan Kökdemir, şöyle devam etti: "Tükürükteki yüksek şeker nedeniyle ağız mantar enfeksiyonlarına açıktır. Özellikle dudakların birleşim yerlerinde çatlak ve kızarıklıklar halinde kendini belli eder. Bu sorunu önlemek ancak iyi bir ağız hijyeniyle sağlanabilir. Hasta özellikle takıp çıkarılan hareketli protez kullanıyorsa temizliğine dikkat etmeli ve özen göstermelidir."
Diyabetli hastaların ağız sağlığını sağlamanın yanında, hastaya ilk teşhisin konmasında da diş hekimlerinin rolünün bulunduğuna işaret eden Diş hekimi Pertev Kökdemir, "Diş hekimleri, diyabet teşhisi konmamış ancak tedavi sırasında diyabetin ana semptomlarının mevcut olduğunu tespit ettiği ya da klinik muayene sırasında ilerlemiş dişeti hastalıkları, ağız kuruluğu, ağızda aseton kokusu gibi diyabeti düşündüren bulguları elde ettiği hastaları ileri tetkik için dahiliye uzmanına sevk edip hastalığın ortaya çıkmasına katkı sağlayabilir." uyarısı yaptı.
"ŞEKER HASTALARI TEDAVİYE SABAH ERKEN SAATTE GİTMELİ "
"Diyabetlilerde iyi bir ağız sağlığı için öncelikle iyi bir şeker kontrolü sağlanması ve düzenli ağız hijyeni gerekmektedir." diyen Diş Hekimi Pertev Kökdemir, ağız hijyeni ile ilgili şu bilgileri verdi: "Ağız sağlığını korumak adına diş fırçalama, diş ipi ve gargara kullanmanın yanı sıra her altı ayda bir mutlaka diş hekimi kontrolü gerekir. Ayrıca diş problemi nedeniyle tedaviye ihtiyacı olan diyabetli hastalar, sabah erken saatte tedavi edilmeli ve tedavi süreleri mümkün olduğunca kısa tutulmalıdır. Diyabetli hastaların tedaviden önce kahvaltılarını yapmaları ve olağan insülin ya da oral anti-diyabetiklerini kullanmaları önemle vurgulanmalıdır."
CİHAN