Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayetinde Yargıtay'ın hakkında görevi ihmalden ağır cezada yargılanmasına karar verdiği dönemin Trabzon İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz'ün duruşmasına devam edildi.
Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ve sanık Ali Öz'ün yer almadığı duruşmaya, Dink ailesinin avukatları katılmazken, sanık Ali Öz'ün avukatı Ali Sürmen hazır bulundu. Duruşma söz alan Öz'ün avukatı Sürmen, 2. Sulh Ceza Mahkemesi'nin müvekkili ve diğer 6 asker hakkında 2011 yılında verdiği cezanın Yargıtay 11. Ceza Dairesi tarafından bozulduğunu hatırlattı. 2. Sulh Ceza Mahkemesi kapatıldığı için dosyaya 5. Asliye Ceza Mahkemesi'nin bakacağına işaret eden Sürmen, "Asliye Ceza Mahkemesi'nin dava dosyasının sonucuna göre, eğer bu dava dosyası ile birleştirme kararı verirse savunmamızı ayrıntılı olarak yapacağız." dedi.
Yargıtay'ın, 2. Sulh Ceza Mahkemesi'nin kararıyla ilgili enteresan ve ilk defa karşılaştıkları bir bozma gerekçesi yaptığını savunan Sürmen, şöyle devam etti: "Yani cumhuriyet savcısının açma iradesi göstermediği bir davayı açılmış kabul edilerek, ek iddianame tanzimi dahi yapılmadan yargılamaya devam edilmesi yönünde karar vermiştir. Bu doğru değildir. Kaldı ki, Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki iddia edilen görevi ihmalin konusu idari, Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davaya konu görevi ihmal ise adli nitelikteki görevlere ilişkindir. Soruşturma usulleri daha farklıdır. Bu nedenle birleştirilmelerine dahi gerek yoktur."
Mahkeme Başkanı, 5. Asliye Ceza Mahkemesi'nin Yargıtay'dan dönen dosyayla ile ilgili kararının beklenmesi için duruşmayı Mart ayına erteledi.
DAVANIN GEÇMİŞİ
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesinden bir süre sonra İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz ile birlikte 8 asker hakkında, 'ihmal' suçundan Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi ile 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde ayrı ayrı dava açılmıştı. 1. Ağır Ceza Mahkemesi, davanın 17 Mayıs 2011 tarihinde yapılan son duruşmasında kararını açıklamıştı. Sanık Albay Ali Öz hakkında aynı fiil nedeniyle Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi'nde açılmış dava bulunduğundan, aynı fiil nedeniyle bir kişinin iki kez mahkeme önüne çıkartılamayacağı gerekçesiyle davanın, CMK 223/7 gereğince Yargıtay nezdinde temyiz yolu açık olmak üzere reddine karar vermişti. 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararına itirazı görüşen Yargıtay 5. Ceza Dairesi ise davanın yeniden ağır ceza mahkemesinde görülmesine hükmetmiş, bunun üzerine Öz'ün yargılanmasına devam edilmişti.
Aralarında Albay Öz'ün de bulunduğu 8 askerin yargılandığı 2. Sulh Ceza Mahkemesi'ndeki davanın kararı ise 2 Haziran 2011 tarihindeki 17. duruşmada açıklanmıştı. Mahkeme, Dink'in öldürülmesinde ihmalleri bulunduğu gerekçesiyle Albay Ali Öz ve İstihbarat Şube Müdürü Kıdemli Yüzbaşı Metin Yıldız'ı 6'şar ay, astsubaylar Okan Şimşek ve Veysel Şahin ile Hüseyin Yılmaz ve Hacı Ömer Ünalır'ı 4'er ay hapis cezasına çarptırmış, Gazi Günay ve Önder Araz'ın ise beraatine karar vermişti.
YARGITAY SULH CEZA MAHKEMESİ'NİN KARARI DA BOZULDU
Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi'nin Albay Ali Öz ve 6 askerle ilgili verdiği karar ise Yargıtay tarafından bozuldu. Yargıtay 11. Ceza Dairesi 11 Kasım 2015 tarihli bozma kararında, 'Görevi ihmal' ve 'kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği' suçlarına ilişkin yargılama görevinin üst dereceli ağır ceza mahkemesine ait olduğu ve görevsizlik kararı verilmesi gerektiği gözetilmeden yargılamaya devam edilmesi ile Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden kovuşturmanın birlikte yürütülmesi gerektiğinin gözetilmemesi bozma nedeni sayıldı. Yargıtay karının ardından dosya, Sulh Ceza Mahkemeleri kapatıldığı için Trabzon 5. Asliye Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. Trabzon'daki mahkemenin Yargıtay kararına uyması durumunda, dosyanın Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden davayla birleştirilmesi gündeme gelecek. CİHAN