Dil ve Kültür Festivali'nde Fransa'yı temsil eden öğrenciye Ulusal Meclis Nişanı


Fransa'nın Suriye ve Irak'a savaşa gidenlerle sık sık gündeme gelen 30 bin nüfuslu şehri Lunel, bu sefer bambaşka bir etkinliğe ev sahipliği yaptı.

Geçtiğimiz yıl düzenlenen Uluslararası Dil ve Kültür Festivali'nde ikinci olan Anais Leforestier, Fransız Milli Meclisi tarafından gelecek vaat eden gençlere verilen 'Ulusal Meclis Nişanı'na' layık görüldü. 14 yaşındaki genç kız ödülünü Fransız medyasında ismi sık sık Suriye ve Irak'a savaşa gidenlerle anılan Lunel şehrinde almak istedi. Bunun üzerine Leforestier'e ödül, meclis yerine Lunel'de düzenlenen törenle takdim edildi. Kendisi de Lunel'de büyüyen Anais Leforestier'in Fransa'da birlikte yaşama sunduğu katkılardan dolayı ödüle layık görüldüğü açıklandı.

Genç şarkıcıya ödülü takdim eden İktidardaki Sosyalist Parti Milletvekili Patrick Vignal, genellikle 18 yaş üstü gençlere verilen ödülün henüz 14 yaşındaki Leforestier'e verilmesinin ayrıca önemli olduğunu vurguladı. Ulusal Meclis Nişanı'nın genelde Fransız Meclisi'nde yapılan bir törenle takdim edildiğini hatırlatan Vignal, Leforestier'in birlikte yaşama kültürünü teşvik eden bu festivale dikkat çekmek için ödülünü Lunel'de almak istediğini belirtti.

Uluslararası Dil ve Kültür Festivali'nde jüri üyeliği yapan Fransız ünlü söz ve beste yazarı Jean Renard da törene katıldı. Renard, Slyvie Vartan ve Johnny Hallyday gibi dünyaca ünlü Fransız şarkıcıların albümlerini hazırlamıştı. "O Ses Türkiye" ses yarışmasının Fransa versiyonu olan The Voice'ı kazanan şarkıcı Yann Foeget de Anais Leforestier'e destek vermek amacıyla festivale katıldı. Genç sanatçıyla düet yapan Foeget, Lunel'deki hayranlarının büyük ilgisine mazhar oldu. Söz ve bestesi Jean Renard'a ait "A mon pere" (Babama) isimli şarkıyı seslendiren Anais Leforestier, "Bu şarkının birlikte yaşama kültürünü çok iyi temsil ettiğini düşünüyorum. Doğduğum yerde böyle bir ödülü aldığım için ve bu organizasyona katıldığım için çok mutluyum. Bu girişimler dünyanın daha iyi bir yer olmasını sağlayacaktır." dedi. Anais Leforestier, Türk kökenli Fransız eğitim gönüllüleri tarafından kurulan Etude Plus eğitim merkezi vesilesiyle Uluslararası Dil ve Kültür Festivali'yle tanıştı. Türkiye'nin yanısıra Almanya ve Filipinler gibi pek çok ülkede sahneye çıkan Leforestier Türkleri ve Türk dilini çok sevdiğini söylüyor. Leforestier'in sanat hayatına atılması da Türk Dil ve Kültür Festivali sayesinde olmuş.

Yaklaşık 600 kişinin katıldığı 'Birlikte yaşam' temalı törende bölgedeki Türk derneği de semazen gösterisi düzenledi. Bölgede faaliyet gösteren 30 derneğin organize ettiği ödül törenine Dil ve Kültür Festivali de partner oldu. Lunel şehrinde göçmenlerin ağırlıklı yaşadığı La Roquette mahallesinde düzenlenen festival Fransız basının da büyük ilgisini çekti. Midi Libre gazetesi "Cihada giden gençlerle sarsılan Lunel halkı sorunlarına çözüm arıyor. Dernekler birlikte yaşama kültürü için adım attı." ifadelerini kullandı. France 3 televizyon kanalı ise "Lunel şehri birlikte yaşam için bir araya geldi. " başlığıyla festivali izleyicilerine duyurdu.

Fransa'nın güneyinde yer alan Lunel'de 20'den fazla insanın Suriye'ye giderek IŞİD'e katıldığı tespit edilmişti. Şehirden Suriye'ye gidenlerin 8'inin de hayatını kaybettiği açıklanmıştı. Charlie Hebdo terör saldırılarının ardından Fransız basınının gündeminden düşmeyen Lunel şehri "Fransa'da 'cihad'ın başkenti" olarak adlandırılıyordu. Siyasetçilerin ve gazetecilerin akınına uğrayan şehirde yaşayanlar ve Müslüman asıllı göçmenler bu imajdan rahatsızlığını gizlemiyor. Organizasyona öncülük eden Lunel Gençlik Derneği Taher Akermi, "Bu yerel bir organizasyon gibi görünebilir. Ancak, Lunel şehri artık bir sembol oldu. Biz birlikte yaşam kültürünün mümkün olduğunu göstermek istedik." dedi. Sosyalist Milletvekili Patrick Vignal, "Bu festivalle şehrimizin güler yüzünü göstermek istedik." ifadelerini kullandı. CİHAN
<< Önceki Haber Dil ve Kültür Festivali'nde Fransa'yı temsil eden öğrenciye... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER