Dikkat çeken yorum: Erdoğan Hindistan cephesini açtı
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Perşembe, Şubat 20 2020
Türkiye’nin Yeni Delhi Büyükelçisi Şakiz Özkan Torunlar’ın, Hindistan Dışişleri Bakanlığı’na çağrılmasının değerlendirildiği Rus Kommersant makalesine göre, Hindistan’la ilişkileri bozmak pahasına Pakistan tarafına yönelen Erdoğan, Müslüman dünyasındaki pozisyonunu güçlendirmek için sünni devletlerin yeni gayri resmi lideri olmaya çalışıyor.
Kommersant’ın eline ulaşan ve Rusya Uluslararası İlişkiler Komitesi ve Pakistan Stratejik Görüş Enstitüsü’nün ortak raporunun kaynak gösterildiği makalede, İslamabad ile Ankara’nın yakınlaşmasının, Washington’la arası açılan Pakistan’ın yeni etkili partner ve müttefik arayışıyla açıklanabileceği belirtildi.
Sputnik ajansında yer alan haberdeki makaleye göre, özellikle de Afganistan meselesi konusunda hâlâ Pakistan’ı önemli bir bölgesel partner olarak nitelendirmeye devam etmesine rağmen, ABD’nin Pakistan’a askeri ve ekonomik yardımı kesme kararı iki ülke arasındaki ilişkileri en alt seviyeye indirdi.
Diğer yandan makalede Washington’ın ön ayak olmasıyla İslamabad’a karşı G7 ülkeleri tarafından kurulan Kara Paranın Aklanmasının Önlenmesine yönelik Mali Eylem Görev Gücü (FATF) yaptırımlarının uygulandığı hatırlatıldı. Nitekim G7, Pakistan’ı kara paranın aklanmasıyla mücadele konusunda yeterince işbirliği yapmamakla suçluyor. Ekonomistlere göre, Pakistan’ın FATF yaptırımları nedeniyle uğradığı maddi kayıp yaklaşık 10 milyar dolara ulaştı.
İslamabad, Türkiye ve diğer Müslüman ülkelerin dengeleri kendi lehine değiştirmesinden umutlu
Pakistan karşıtları, terörün finanse edilmesi ile mücadeleye ilişkin eskisi gibi yüzeysel tedbirler almakla suçladıkları İslamabad’a karşı uygulanan FATF’ın yaptırımlarının kaldırılması için bir neden olmadığını savunuyor.
İslamabad ise Türkiye ve diğer Müslüman ülkelerin yanı sıra Çin’in dengeleri kendi yararına değiştirmesini umuyor.
Ankara için de İslamabad’la aktif biçimde ilişkiler kurması Müslüman dünyasındaki pozisyonunu güçlendirmek için önemli.
Gazeteye konuşan Rusya Bilimler Akademisi Şarkiyat Enstitüsü Öğretim Üyesi Vladimir Sotnikov, "Pakistan, Endonezya’dan sonra
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Kenya’da gözaltına alınan eğitimci Mustafa Güngör, günler sonra serbest bırakıldı2.Yandaş medya feryad figan! 'Mahallenin danası' olmaktan şikayetçiler!3.Mehmet Akif Ersoy'un ifadesi ortaya çıktı!4.İran'da sokak eylemleri büyüyor! Halk pahalılık ve enflasyondan şikayetçi5.İşte en pahalısı: Katlanabilir iPhone geliyor!
6.Mehmet Akif Ersoy ne anlattı? 3 Saat süren ek ifadenin ardından cezaevine gönderildi7.Trump, Venezuela'da uyuşturucu teknelerinin limanını vurduklarını açıkladı8.ABD'den tedirgin eden bilgilendirme: Türkiye'de yaşayan vatandaşlarını deprem için uyardı9.Flaş gelişme: Yeniden ifade vermek için adliyeye giden Ersoy itirafçı mı olacak?10.Gerilim! Suriye'de Lazkiye bölgesinde sokağa çıkma yasağı uygulanmaya başladı

ERTUĞRUL İNCEKUL

SAFVET SENİH

ABDULLAH AYMAZ

ORHAN KESKİN

ARİF ASALIOĞLU
ÇOK OKUNAN HABERLER







