'Dijital Ekonomi ve Büyüme Stratejileri' tartışıldı

'Dijital Ekonomi ve Büyüme Stratejileri' tartışıldı

Uludağ Ekonomi Zirvesinde 'Dijital Ekonomi ve Büyüme Stratejileri' ele alındı. Canan Özsoy'un moderatörlüğünde gerçekleşen oturumda Borusan Holding Ceosu Agah Uğur, Intel Yeni Teknolojiler Dünya Başkan Yardımcısı Ayşegül İldeniz, Vodafone Türkiye Ceosu Gökhan Öğüt, Akbank Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, Global Catalyst Partners Başkanı Kamran Elahian ve Finlandiya eski Başbakanı Esko Aho konuştu.

Dijitalleşme sürecinde iki trendin olduğunu dile getirene Ayşegül İldeniz, bunlardan birisinin akıllı nesnelerin diğerinin ise akıllı insanlar olduğunu belirtti. Türkiye'nin buradaki pastadan alacağı payın önemine dikkat çeken İldeniz, 50 milyar akıllı şey olmasına rağmen dünyada 7 milyar insan olduğunu söyledi.

İldeniz, "Günlük hayatta 50 milyarı kullanıyor olacağız. 50 milyara takılı olanlarla ne yapıyor olacağız? Paradigma değişikliği olacak. Mesela Silikon Vadisi'ndeki insanların derdi o. Akıllı mikrofon ya da ısının odanın ben olduğumu bilip 26 dereceyi bilip, optimize etmesi gibi örnekten kıyafetlerimizin akıllı hale gelmesi gibi skalaya kadar neden olabilecek." diye konuştu.

"KORKUNÇ TSUNAMİ GELİYOR"

Sensör teknolojisinin geliştiğine dikkat çeken İldeniz, çok ciddi ölçümler sağlayacağını ifade ederken, "Sizlerin yaptığı iş konusunda sensör ve cipleri nasıl kullanacaksınız gibi bir soru var. 7 milyar insan var. Çok kalabalık bir dünya bizi bekliyor. Bu durum 7 milyar farklı gelecek diyorum. Baskı teknolojileri ile akıllı çiplerin kullanılması ile insanlar kendi ürünlerini yaratmak isteyecekler. Korkunç tsunami geliyor. ABD son 30 yılda yeni ekonomi şirketlerinin pazar payı eskiye göre çok yüksek. Yapay zeka, sanal gerçek var. Bunlar kullanılabilecek gerçekler. Türkiye bu pazarda dönüşüm yapıp, pazarı nasıl yapacağınızı düşünmeye başlamanız gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Dünya genelindeki 8 otomotiv firmasının Silikon Vadisi'nde olduğunu anlatan İldeniz, şöyle devam etti:

"Japon, Alman, Fransız, ABD'li firmaların inovasyon merkezi var. Kendi adımıza yapay zeka anlamında çalışıyoruz. Mühendis alışverişi oluyor. Ortada ilginç bir konu var. Sanayileşmiş firmalar dijitalleşmişler 'Neden Silikon Vadisi'ne gelip merkez kuruyor? Uçak motoru yapan 40 yıllık şirketten, sağlık şirketinden, sigorta konusunda ilk 3'e girenler bizle toplantı yapmak istiyorlar. Herkes aynı noktada Türkiyemiz daha geri, onlar şöyle diye bir durum yok."

"10 KAT HIZLI ERİŞİM"

Vodafone Türkiye Ceosu Gökhan Öğüt ise, geçen yaz döneminde başlayan 6 gün sonra değişeceğini hatırlatırken, 6 gün sonra saat 12'dan sonra 4,5 g lansmanının olacağını söyledi. Bunun çok önemli bir adım olacağını söyleyen Öğüt, "Hayali kurulan geleceğe geniş kapsama alanları. 3G'nin ötesinde düşük freskanslarla, mobil interneti, interneti götürme imkanı var. 1 Nisan'da 4 bucak G götürme taahhüdümüzü verdik. Çok daha hızlı 10 kat hızlı erişim olacak. Daha düşük gecikmeler olacak. 5G diye konuşulan laboratuvarlarda denemeleri yapılan geleceğin ilk adımı oluyor." diye konuştu.

Dijitalleşme sürecinde iki önemli değişim gördüklerini anlatan Borusan Holding Ceosu Agah Uğur ise şunları söyledi:

"Ciddi seviyede akredite edilmiş pil teknolojisinin geliştiren 900'ün üzerinde araştırma merkezi var. 30 kişi çalıştırsalar, 27 bin beynin bu işe yöneldi. Bu süreçte danışmanlar da kendilerini geliştirdi. Dijitalleşme konusunda laboratuvarlarda önemli çalışmalar yapıyorlar. 6 ay içinde 30-40'a yakın şirketin yapısını çıkaracağız. 3-4 yılda yolculuğu sürdüreceğiz. Kuluçka sürecindeki şirketlerin başındakiler 35 yaşın altındakilerden oluşuyor. Ancak 1 yıl içinde yüzde 100 dijital şirket yapmazsanız işten çıkacağım dedim."

"SIFIRDAN DÜŞÜNMELİYİZ"

Dünyada 20 yıl önceki en başarılı birçok şirketin bugün olmadığını söyleyen Akbank'tan Hakan Binbaşgil, şu görüşleri aktardı:

"Bizim çok kolay değil ama sıfırdan düşünebilmek, kendi kurumlarımıza adapte etmemiz gerekir. 70 senelik kurumun baştan başlıyor gibi eski mirasları geriye atması, yeni düşünce yapısını kurabilmesi çok zor ama başarıyı getiren de bu. Olay müşteriyi anlamaktan geçiyor. Banka neden, niçin var? Müşteri değişmiş. Bugün Türkiye'de banka müşterilerinin yüzde 57'si akıllı telefon kullanıyor. Günlük hayatının iki saati burada geçiyor. Banka ya da herhangi kurumun bunun dışına çıkması mümkün değil. Gerekli tedbirleri kendiniz alacaksınız. Kullanıcı bankaya gelmek istemiyor, mobil yapmak istiyor. Türkiye genç bir ülke. 700 bin - 800 bin üniversiteden yeni mezun var. İş dünyasına katılıyor. Bankacılık da öyle her sene yeni müşteriler kazanıyoruz. Eski alışkanlıklarla alakası yok. Başarılı olmak istiyorsanız bu dalgaların önünde gitmeniz gerekiyor."
CİHAN
<< Önceki Haber 'Dijital Ekonomi ve Büyüme Stratejileri' tartışıldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER