Yetiştirme Yurtlarında kalan ve 18 yaşını doldurduğu için yurttan çıkarılan çocukların bir bölümü, devlet tarafından sahip çıkılmadığı, gidecek yeri olmadığı için suça bulaşıyor, uyuşturucu bağımlısı oluyor. Eskişehir'de yurttan ayrılan çocukların, sahipsiz kalınca uyuşturucu kullanmaya başlaması, suçlara bulaşması mahkemelere sıkça yansıyor. Mahkemede anlatılanlar, yurt çocuklarının içler acısı durumunu göz önüne seriyor. Avukat M.T., 18 yaşını dolduran gençlerin yurttan çıkarıldığını, üniversiteyi kazanmaları halinde devlet yardımının devam ettiğini kaydetti. Av. M.T., "Devlet bu çocuklara 18 yaşından sonra da sahip çıkmalı, kontrolünü yapmalı. '18 yaşını doldurdu, sorumluluğumuzda değil' diyerek geçiştirilmemeli." dedi.
Geçtiğimiz günlerde karnını doyurmak için bir öğrencinin telefonunu bıçak zoruyla aldığı gerekçesiyle yargılanan ve yetiştirme yurdunda kaldığı öğrenilen H.T.(16), 'silahla yağmalama' suçundan 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Üşüdüğü için mont çalmaktan tutuklanması istenen yurtta yetişmiş S.E. ile ilgili örnek karar verilerek, tutuklanma talebi reddedildi. Mahkeme, devletin 18'inden sonra yurtta kalan çocukları kalabilecekleri yer sağlamaksızın sokağa bırakması politikasının 'yanlış' olduğunu, gençleri suça sevk ettiğini belirtti. 'Nitelikli yağma' suçundan tutuklanması istemiyle savcılık tarafından nöbetçi mahkemeye sevk edilen yurttan ayrılan S.K.'nin mahkemede anlattıkları ise yetiştirme yurtlarının halini gözler önüne serdi. S.K., yurtta yemek, yatma imkânı dışında kendilerine suçlarla, kötü alışkanlıklar, güzel ahlakla ilgili eğitimin verilmediğini anlattı ve yurtların halinin çocukları kötü alışkanlıklara ittiğini belirtti. Tutuklanma talebini reddederek genci serbest bırakan mahkeme, gerçek sosyal devlet vurgusu yaptı, 3 öğün yemek, temiz yatak vermekle devletin görevini yerine getirmiş olamayacağını belirterek, Cumhurbaşkanından yardım istedi.
'YURTTAN ÇIKTI, TELEVİZYON ÇALDI, ŞİMDİ 19 YIL HAPSİ İSTENİYOR'
Yurttan ayrıldıktan sonra kalacağı yer olmadığı için tanıştığı gençlerin evinde kalan İ.S. de sahipsizliğin son kurbanı oldu. Yaşı 18'i doldurduğu için yurttan çıkarılan İ.S.(21), kalacak yeri olmadığı için arkadaşı A.A.(19), H.K.(25), H.D.'nin evinde kalmaya başladı. İ.S. ve 3 genç, tanıdığının kiraladığı araçla gece dolaşırken parasız kalıp hırsızlık yaptı. 4 arkadaş, bir işyerinden 82 ekran LCD televizyon ile çekmecede bulunan 50 lirayı çaldı. 200 TL'ye sattıkları televizyonun parasıyla lokantada karınlarını doyuran gençler, sonra yakalandı. Haklarında dava açılan her bir genç için 'hırsızlık', 'geceleyin işyeri dokunulmazlığı' ve 'mala zarar verme' suçlarından 9 yıldan 19 yıla kadar hapis cezası isteniyor.
İ.S. ifadesinde, yurttan ayrıldıktan sonra evi olmadığından sabit adresinin bulunmadığını, kendisine tebligat yapılmak istendiğinde telefon numarasından ulaşılabileceğini belirtti. Olay günü arkadaşlarıyla birlikte gezdiklerini anlatan İ.S., "Alkol aldım, uyuşturucu içmiştim. Arkadaşlardan birinden hırsızlık yapma fikri çıktı. Ben ve H.D. dışarıda kaldık. İki arkadaş kapının kilidini kırdı, içeriye girip televizyon getirdi. Televizyonu 200 TL'ye sattık. O parayla karnımızı doyurduk." dedi.
'ADLİYELER YURTLARDAN AYRILIP UYUŞTURUCU BATAĞINA DÜŞMÜŞ GENÇLERLE DOLUYOR"
Avukat M.T., 18 yaşını dolduran gençlerin yurttan çıkarıldığını, üniversiteyi kazanmaları halinde devlet yardımının devam ettiğini kaydetti. M.T., "Kazanamamaları durumunda hayatla başbaşa bırakılıyorlar. Kalacak evleri, çalışabilecek iş yeri yok." dedi. Kurum yetkilileri 18 yaşını doldurup yurttan ayrılanların ayrıcalıklara sahip olduğunu belirtse de bu çocukların mesleği veya mesleki eğitimi olmadığından işsiz kaldığını anlatan Avukat, "Kurum 'biz iş imkanı sağladık' deyip kenara çekiliyor. Sonra adliyeler yurtlardan ayrılıp uyuşturucu batağına düşmüş gençlerle doluyor. Bu çocuklara 18 yaşından sonra da sahip çıkmalı, kontrolünü yapmalı. '18 yaşını doldurdu, sorumluluğumuzda değil' diyerek geçiştirilmemeli." diye konuştu. CİHAN