Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Rektörü Süleyman Baykal, devlet üniversitelerinin tıp fakültelerine bağlı hastanelerin döner sermayelerinin zor durumda olduğuna dikkat çekerek, 2008 yılından beri vaka başına yapılan harcamalar yükselirken, verilen ücretlerin düştüğünü söyledi. Bundan dolayı döner sermaye gelir kalemindeki artışın, gider kalemine paralel gitmediğini belirten KTÜ Rektörü Baykal, "2008'den beri fiyatlarda bir artış yok, tam tersine azalma var ama ilaç ve kullandığınız medikal malzeme fiyatlarında, hizmet anlamında personel girdi çıktılarında artma var." dedi.
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Rektörü Süleyman Baykal, üniversite olarak geçen yıl yaptıkları faaliyet, yatırım ve verdikleri hizmetlerle ilgili bir basın toplantısı düzenledi. Baykal, hastane döner sermayesi olarak yalnızca kendilerinin sıkıntıda olmadığını söyleyerek, Ankara üniversitelerinin de zor durumda olduğunu savundu.
Rektör Baykal, şu ifadeleri kullandı: "Buradaki sorunumuz şu, 2008 yılında Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) belirlediği fiyatlar, 2015 yılına geldik, bu fiyatlar artmadı, tam tersine azaldı. Hasta başı uygulamada, siz bir hastayı ameliyat ettiğinizde bunun ücreti 1 milyar lira. Siz isterseniz 5 milyar lira harcama yapın, devletin size verdiği ücret belli. 2008'den beri fiyatlarda bir artış yok, tam tersine azalma var ama ilaç ve kullandığınız medikal malzeme fiyatlarında, hizmet anlamında personel girdi çıktılarında artma var. Buna rağmen artma olmadığı için negatif bir bilanço var. Bu sadece bizim yaşadığımız bir sorun değil. Belki de bu sorunu en az yaşayanlardan birisi olmamıza rağmen biz de sıkıntıdayız. Bunu YÖK de bu anlamda çıkış arıyor."
Maliye Bakanlığı ve SGK'nın çok direttiğine değinen Baykal, şunları anlattı: "2008-2009 yıllarıydı, tam emin değilim ama sıkıntılı olan üniversitelere bir destek verildi. Bir kurtarma operasyonu yapıldı. Bazı üniversiteler kurtarıldı. Bizim durumumuz o esnada sıkıntıda olmadığı için o zaman bir destek almadık ama şu anda destek alan üniversiteler de dahil olmak üzere ciddi anlamda bir sıkıntı var. Devletin bu anlamda bir adım atmasını bekliyoruz. En sıkıntılı olan da Ankara'da Hacettepe TIP, Ankara Tıp, Gazi Tıp. Onlar bizim yaşadığımız sıkıntının en az 5-6 katını belki de daha fazlasını yaşıyor. 700-800 trilyonlar söyleniyor. Herhalde bir kurtarma veya düzeltme veya en azından vaka başı verilen fiyatta bir artışa gidilmesini bekliyoruz."
Zarar etmelerine rağmen hastayı tedavi etmeme gibi bir düşüncelerinin olmadığını anlatan Baykal, "Borçlarımızın ödenmesinde gecikme oluyor. Devlet bunu zaten sıraya koymuş, ödüyor. Malzeme alımı yaptığımız tedarikçilere 1 ay içerisinde ödeyeceğimiz borcu 1 yıl içerisinde vermek durumunda kalıyoruz. Yansıma tedarikçilere oluyor, tedaviye gelen hastalara yansımıyor." diye konuştu. CİHAN