Fransa'daki Ermeni diasporasının önemli isimleri, 1915 olaylarının 100. yıldönümünde Türkiye'de halkın "soykırım" iddialarına bakışının değiştiğini iddia etti. Cihan Haber Ajansı'na konuşan Ermeni yetkililer, Türk hükümetinin de "soykırım" iddiasını tanıma vaktinin geldiğini savundular.
Eski Bakan ve Nicolas Sarkozy'nin cumhurbaşkanlığının ilk döneminde iktidardaki Halk Hareket Birliği'nin (UMP) Genel Sekreterliği görevini yürüten Ermeni asllı politikacı Patrick Deveciyan, Türkiye'den iki şey beklediğini söyledi. İlk olarak Türkiye'nin Ermenistan sınırını açması gerektiğini savunan Deveciyan, "Eğer konuşamazsak anlaşamayız. Anlaşabilmemiz için sınırın açılması lazım." ifadelerini kullandı. Deveciyan, bunun iki ülke ilişkilerinin geleceği adına önemli bir sinyal olacağını ifade etti. İkinci önemli noktanın ise Türkiye'nin "soykırımı" tanıması olduğunu savunan Patrick Deveciyan, 'soykırım' konusundaki anlaşmazlıkların herkesi zehirlediğini söyledi. Deveciyan, "Bir gün Türkiye 'soykırımı' tanıdığı zaman iyileşmiş olacağız. Biz de iyileşmiş olacağız. Bu bir hastalık ve tek ilacı soykırımın tanınması." dedi.
DAVUTOĞLUNUN AÇIKLAMALARI OLUMLU; ÇANAKKALE ANMASI 'SAPTIRMA'
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun "tehcir insanlık suçudur" açıklamasını da değerlendiren Ermeni politikacı, bunun pozitif bir söylem olduğunu vurgulayarak, "Evet, tehcir bir savaş suçudur."dedi. 24 Nisan'da Çanakkale savaşlarının yüzüncü yılının anılmasını da eleştiren Deveciyan, bunun 'utanç verici bir saptırma girişimi' olduğunu savundu. Girişimin başarısızlıkla sonuçlandığını iddia eden Deveciyan, "Çünkü tüm dünya Ermeni soykırımından bahsediyor. Kimse Gelibolu'dan bahsetmiyor." ifadelerini kullandı.
TORANYAN: İKİ FARKLI TÜRKİYE VAR
Fransa Ermeni Örgütleri Kordinasyon Konseyi (CCAF) Eşbaşkanı Ara Toranyan ise iki farklı Türkiye olduğunu söyledi. Toranyan, bir tarafta iktidarın inkarcı, Ermenilere karşı tamamen olumsuz bir bakış açısı besleyen Türkiye'si olduğunu vurguladı. Türkiye'deki değişime dikkat çeken Ara Toranyan, diğer tarafta ise görüşleri ile devletten farklı bir bakış açısı besleyen halk hareketleri, dernekler ve gençler olduğunu söyledi.
CCAF'nin diğer Eşbaşkanı Murat Papazyan ise Davutoğlu'nun "soykırımı" tanımak yerine tartışmaları en aza indirmeye çalıştığını savunarak, "Türk yöneticiler durumu kontrol altına alma girişimindeler." şeklinde konuştu. Murat Papazyan, "Onlar bugün gerçekten Ermeni soykırımını tanımak yerine acıları paylaşıyoruz söylemlerine giriyorlar. Bu da dünya kamuoyu önünde onları komik duruma düşürüyor." dedi. Çanakkale savaşının yıldönümü olarak 24 Nisan'ın belirlenmesini de eleştiren CCAF Eşbaşkanı, Türkiye'nin barış yerine bu seromoni ile provokasyon yaptığını savundu. CİHAN