Ekonomide yaşanan sıkıntılar özel sektörü dar boğaza soktu. 2016 yılında iflas erteleme isteyen şirket sayısındaki ciddi artış sektöre yönelik endişeleri de beraberinde getirdi. Ünlü & Co’nun son araştırması vahim tabloyu gözler önüne seriyor.
45 inşaat firması iflas erteleme istedi
Araştırmaya göre 2016’nın ilk çeyreğinde iflas ertelemeler bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 63 artarak 184 oldu. İlk altı ayda ise toplam 246 iflas ertelemesi gerçekleşti. 2015 yılının tamamında bu rakam 492 olmuştu.
Araştırmaya göre 246 iflas ertelemenin 45’si inşaat ve gayrimenkul sektöründe oldu. Analistler sektörün finansal problemlerle karşı karşıya olduğunu belirtiyor. Bu durum gayrimenkul sektörünün sorunlu kredilerdeki payı şimdiden sektörün toplam kredilerindeki payından daha yüksek bir seviyeye yükseldiğini gösteriyor.
İflas erteleme başvurusu yapan 246 şirketin 36’sı imalat sanayisi şirketlerinden oluşurken, 31’i de tekstil şirketlerinden oluştu. Analistler turizm sektöründe de iflas ertelemelerde olumsuz bir tablo bekliyor.
İSO 500’den iflas ertelemeye
Ekonomideki kötü gidişatın etkisiyle iflas erteleme isteyen şirketler arasında İSO 500 arasına girmiş şirketlerde bulunuyor. İflas erteleyen Doğa Gıda İSO 500’e 265’inci sıradan girmişti. Türkiye’nin en büyük ilk 100 sanayi şirketi arasında gösterilen Nursan Çelik de üretimi durduran bir diğer şirket. Tekstil sektöründe faaliyet gösteren Leke Jeans ve Sesli Tekstil’de yakın zamanda iflas bayrağını çekti.
Türkiye’nin ilk 500 firması arasında yer alan Aynes Gıda, Türkiye’nin yaşadığı sorunlar nedeniyle Rusya, Irak ve Suriye’deki pazarını kaybetti. Türkiye genelinde 230’a yakın akaryakıt bayisi bulunan PETROTÜRK de mahkemeden iflas erteleme istedi. Türkiye’nin önde gelen teknoloji markalarından Gold Teknoloji Marketleri de iflas erteleme için mahkemeye başvurdu.
Yeni Hayat