Dev obruklar santrali ve kömür üretimini durdurdu

Dev obruklar santrali ve kömür üretimini durdurdu

Kahramanmaraş'ın Afşin ilçesi Çöllolar bölgesinde 2011 yılında yaşanan göçükler sonucu 11 kişinin öldüğü Çöllolar Kömür Havzası ve EÜAŞ'a bağlı B Santrali, obrukların tehdidi altında. Susuzlaştırma çalışmaları sonunda ortaya çıkan dev obruklar dolayısıyla Çöllolar Kömür Havzası insan girişlerine kapatıldı. B Termik Santrali ise üretimi durdurdu.

Çöllolar Kömür Havzası'nda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişleri tarafından yapılan inceleme ve denetim sonunda çalışmaların durdurulmasına karar verildi. Konu, bölgede çalışan Park Teknik firmasına iletildi. Ayrıca B Termik Santrali'nde de üretimin durdurulduğu kaydedildi.

Çalışmaların durdurulmasına sebep ise susuzlaştırma çalışmaları sonrasında arazide oluşan obruklar ve çökmeler olarak açıklandı. Yaşanması muhtemel bir göçük olayına karşılık çalışmalar tamamen durdurulduğu kaydedildi. EÜAŞ tarafından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkililerinden çalışmaların durdurulmasına yönelik gerekçe ilgili kuruluşlardan istenecek.

Bölgede çalışan işçiler tedirginlik yaşıyor. Yeni bir göçük yaşanmasından endişe eden işçiler, bu tehlikenin bertaraf edilmesini istiyor. Susuzlaştırma çalışması sonrasında yer altında büyük boşalmaların yaşandığını aktaran uzmanlar, kontrolsüz çalışmalar sonunda böyle bir sonuç ortaya çıktığını kaydediyor. Bölgede ölen işçiler için dikilen anıtın bulunduğu alanın da yeni bir göçük tehdidi altında olduğu ifade ediliyor.

9 KİŞİ HALA TOPRAK ALTINDA

Afşin-Elbistan B Termik Santrali için kömür üretimi yapılan Çöllolar açık kömür üretim sahasında 6 Şubat 2011'de meydana gelen göçükte 1 işçi yaşamını yitirmiş, 10 Şubat 2011'deki ikinci göçükte ise 10 kişi toprak altında kalmıştı. Toprak altında kalanlardan dozer operatörü Ruşen Demir'in cenazesi çıkarılmış, Hacı Mehmet İpek, Muhsin Koşan, Adnan Demir, Tuğran Gökhan, Nail Yılmaz, Kemal Elmas, Cuma Yıldırım, Aydoğan Polat ve Halil Tatlı'nın cenazelerine ulaşılamamıştı.

OBRUK NEDİR?

Yer altı suyunun, karbondioksit ile birleşimi sonucu karbonikasit oluşuyor. Bu karbonikasit kireç taşının yoğun olduğu toprakları zamanla çözerek, yer altında mağaralar oluşmasına neden oluyor. Bir müddet sonra mağaranın üstünde bulunan toprak çökerek, obruk adı verilen derin çukurlar meydana geliyor. Çözünebilir kayaçların olduğu bölgelerde boyut ve şekilleri çeşitlilik gösteren çok sayıda çöküntü yaşanıyor. CİHAN
<< Önceki Haber Dev obruklar santrali ve kömür üretimini durdurdu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER