Ders alınmadı: Bir hastaneyi yutan fayın üstüne yeni hastane

Kahramanmaraş'ta fay hattına 100 metre mesafede balçık zemine inşa edilen Necip Fazıl Şehir Devlet Hastanesi'nin depremde yıkılmasına rağmen, aynı zayıf zemin üzerine yeni bir hastane inşa edildiği öğrenildi. Sağlık politikalarından sorumlu CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeliha Aksaz Şahbaz, depremden ders alınmadığını ifade etti.

SHABER3.COM

CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeliha Aksaz Şahbaz parti genel merkezinde, 6 Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen illerdeki güncel duruma ilişkin açıklamalarda bulundu.

'AYNI ZEMİNE YENİ HASTANE'

17 Ağustos Marmara ve Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybedenler için başsağlığı dileyen Şahbaz, şehirlerin afetlere karşı dirençli olmadığını bir kez daha gördüklerini söyledi. 14-18 Ağustos arasında depremden etkilenen Kahramanmaraş, Malatya, Adıyaman, Gaziantep, Kilis ve Hatay'da inceleme gezisi yaptıklarını belirten Şahbaz, tespit ettikleri sağlık sorunlarına ilişkin şunları kaydetti:

"Kahramanmaraş'ta 2012 yılında tüm itirazlara rağmen fay hattına 100 metre mesafede balçık zemine inşa edilen Necip Fazıl Şehir Devlet Hastanesi ağır hasarla kullanılamaz hale geldi. Depremde ağır hasar alan hastanenin hemen yanına, aynı zayıf zemin üzerine 400 yataklı bir hastane inşasına devam edilmekte.

Adıyaman’da yıkılan Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi halen yapılmamış, Üniversite ile afiliye eğitim veren Eğitim ve Araştırma Hastanesi ise tüm şehirin ihtiyacını karşılamada yetersiz kalmaktadır.

'KİLİS'TE DOĞUM YAPAN KADINLAR GAZİANTEP'E GİDİYOR'

Kilis Devlet Hastanesi ağır hasarlı olduğu için kullanılamamakta ve il merkezindeki tek hastane olan Kilis Prof Dr Alaeddin Yavaşca Devlet Hastanesi tüm şehre hizmet vermektedir. Nüfusu 110 bin görünmesine rağmen kayıt dışı göçmenlerle birlikte yaklaşık 280-300 bin kişiye hizmet veren hastanede yetersizlikler yaşanmakta, hastalar, doğum yapacak kadınlar Gaziantep’e gitmek zorunda kalmaktadır. Kilisliler çocuklarının doğum yerini Gaziantep yazdırmak zorunda olmaktan şikayet etmektedirler.

'BARINMA SORUNU ÇÖZÜLMEDİ'

Şahbaz, barınma sorununun çözülemediğini, yüzlerce kişinin konteynerde yaşadığını, sağlıklı gıdaya ulaşılamaması nedeniyle çocuklarda gelişme geriliği gözlemlendiğini ileri sürdü. Bir yılda teslim edileceği söylenen konutların çok azının teslim edildiği söyleyen Şahbaz, "depremden ders alınmayarak aynı zayıf zeminlere yüksek binaların yeniden yapıldığını" belirtti.

'MÜCBİR SEBEP HALİ UZATILSIN'

Şahbaz, kentlerin bilimsel verilere dayanarak planlanması, afetlere dayanıklı zeminlerde güvenli olarak yeniden inşa edilmesi gerektiğini vurguladı. Barınma sorunları ve yaşam güçlüğü nedeniyle sağlık çalışanlarının bölgeyi tercih etmediğini belirten Şahbaz, şunları kaydetti:

"Burada çalışanlar da tayin isteyerek farklı bölgelere gitmekte. Bu nedenle sağlık emekçilerine barınma desteği verilmeli, bölgede çalışmayı özendirici politikalar uygulanmalı. Eczacılarımızın ve bölge halkının bir isteğini de eklemek istiyorum. Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ile Gaziantep'in Nurdağı ve İslahiye ilçelerindeki vergi mükellefleri için devam eden mücbir sebep halinin 31 Ağustos itibarıyla sona erdirileceği bildirilmiştir. Eczacılarımız ve bölge halkı, mücbir sebep hali uygulamasının en az 2 yıl uzatılmasını, vergi ve SGK borçlarının 24 taksitte ödenmesini talep etmekte. İnsanlarımızın yaşam savaşı verdiği deprem bölgemizde bu talep karşılanmalı, ekonomik faaliyetler toparlanıncaya dek mücbir sebep hali uygulaması devam etmeli."
<< Önceki Haber Ders alınmadı: Bir hastaneyi yutan fayın üstüne yeni hastane Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER