Dericinin yeni rotası dünyanın önde gelen ithalatçıları


Rusya'ya satışları daralan deri sektörünün radarında yeni bölge ve ülkeler var. Sektör dünyanın önde gelen deri ithalatçılarından ABD, Kanada, Avrupa, Asya, Afrika'ya ihracatı arttırmayı planlıyor.

İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Başkanı Mustafa Şenocak, 2016 hedeflerini paylaştığı basın toplantısında satışlara da değindi.

Şenocak, deri sektörünün dünyanın 11. Tedarikçisi olduğuna işaret etti. Sektörün bu gücüne rağmen dünyanın en büyük ithalatçılarına hala çok ürün satamadığından dert yandı ve şunları ifade etti:

"En büyük deri ithalatı yapan ülkelerde Türkiye'nin payı yok denecek gibi. Dünyanın toplam ithalatı 250 milyar dolar. 2014'te 40,6 milyar dolar ile dünyanın en büyük ithalatçısı olan ABD'de Türkiye'nin payı binde 1, Almanya'da ise binde 9, en iyi durumda olduğumuz İtalya'da yüzde 1,2. Bu sorun alt sektörlerimizin büyük bölümünde geçerli. Rusya ve bölge ülkelerde satışlarda daralmayı ABD, Kanada, Avrupa, Japonya, Güney Kore gibi dünyanın en büyük deri ithalatçısı olan ülkelerle kapatacağız. Buralara yapacağımız tanıtım faaliyetleri, ticaret heyetleri ve fuarlarla etkinliğimizi arttıracağız."

"RUSYA'YA SATIŞLAR YÜZDE 50 DARALDI"

Rusya'ya satışlara değinen Şenocak, şöyle devam etti:

"2015'in tamamında Rusya'ya ihracatımız hemen hemen yüzde 50 indi ve 235 milyon dolara geriledi. Rusya'da bu durumun nedeni tek siyasi sorunlar değil. Dünyada parasal daralmadan, petrol fiyatlarının gerilemesinden ötürü Rusya'da bir gelir erimesi oldu. Bu nedenle orada ürünlerimize talep daraldı. Siyasi sorunlar da nihai belirleyici konu oldu. Ancak bütün bunlara rağmen Rusya'nın ileride bizim için önemli bir bölge olmaya devam edeceği kanaatindeyiz."

Asya ülkelerinin neden olduğu haksız rekabet ile de mücadele ettiklerini belirten Şenocak, şu açıklamaları yaptı:

"2014'te ayakkabı ithalatına getirilen ilave vergiler ile ayakkabı sektörümüz sorunlardan minimum etkilenen sektör olmuştur. Vergiler ile yerli ayakkabı üreticilerimiz tutunmuş, istihdamda daralma diğer alt sektörlerin gerisinde kalmıştır. Bunun yanı sıra uygun ama sıhhatsiz olan ithalatın da engellenmesi ile tüketicilerimiz de korunmuştur. Ancak ithalattan ileri gelen haksız rekabet baskısı devam etmektedir. 2014'te 80 milyon dolar tutarlı deri ceket ithalatı yapılmış, ithalatta artış yüzde 21'i bulmuştur. Buna karşın ülkemizde kaliteli deri ceket üreten firmalarımız kapasitelerinin yüzde 10'unu kullanabilmişlerdir. Biz sıhhatli rekabete karşı değiliz ancak Çin'den gelen ufak fiyatlı ve sıhhatsiz ürünlerle rekabet etmemiz hem mümkün değil. Bu nedenle bu ülkelerden yapılan ithalatın yerli üretimde yapmış olduğu tahribatın önlenmesi adına Ekonomi Bakanlığı tarafından gerekli tedbirlerin alınması yönünde girişimlerimiz devam etmektedir. Bu çerçevede bilhassa üçüncü ülkelerden yapılan deri konfeksiyon ürünlerinin ithalatına ilave gümrük vergisi getirilmesini talep ediyoruz."

İDMİB Başkanı Şenocak, bu dönemi minimum zararla atlatma adına ekonomi yönetimine şu taleplerde bulundu:

"Yeni ihracat hedefimiz için üretim yerlerimizi yenilememiz gerekiyor. Bu anlamda sektöre faizsiz kredi verilmesi, Eximbank ihracat kredilerinin vadelerinin arttırılması, Rusya'da yatırım yapmış firmaların mali yükümlülüklerinin yeniden yapılandırılması, bankaların teminatlı kredileri geri çağırmalarının önlenmesi, kamu alacaklarının ertelenmesi, DİR belge kapatmalarında ilave müddet tanınması, ihracata yönelik ürünlerde ÖTV'nin kaldırılması ve geri gelen mala gümrük hukuku dahilinde kolaylık sunulması temennimizdir."
CİHAN
<< Önceki Haber Dericinin yeni rotası dünyanın önde gelen ithalatçıları Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER