Depremle ilgili "vatandaş ne yapsın?” sorusuna Prof. Dr. Naci Görür’den müthiş cevap

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Salı, Kasım 3 2020
Prof. Naci Görür, asıl beklenen İzmir depreminin henüz gerçeklemediğini ve bir an önce tedbir alınması gerektiğini belirterek, "Meydanlarda depremin konuşulduğunu gördünüz mü? Neden halk bunları alkışlıyor? Neden pankartlarla 'can güvenliğimizi sağlayın' demiyor?" diye konuştu.

Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür Habertürk TV'de bir programda vatandaşlara demokrasi mesajı verdi. 

Prof. Görür depremin en çok hasara yol açtığı Bayraklı ilçesi ile ilgili olarak şöyle konuştu:

''Özellikle Bayraklı bir delta çökellerinin olduğu bir yer. Tarım arazisi diyebilirsin. Buradaki zemin en kötü, onu diyelim. Gediz akarsuyu buradan denize dökülüyor, çok yakınından. Akarsu döküldüğü zaman delta yapar. Buradaki çökeller iyi çimentolanmamış, sertleşmemiş, kaya-zemin niteliğinde olmayan, içinde suyu bol, kum, çakıldan meydana gelmiş.

KAPANA KISILMIŞ FARE GİBİ
Böyle zemine deprem dalgaları girdiği zaman burada çok oyalanır, özü yavaşlar, buradan çıkmak istemez, salladıkça sallar burayı. En büyük yer ivmesi de burada çok fazladır, titreşimi inanılmaz fazla olur. Kayalı zeminde çok az titrer ve geçer gider. Ama bu zeminde gitmez. Hep o örneği veriyorum, kapana kısılmış fare gibi, oyalanır durur. Burada depremin etkisini kat be kat büyütür. Yer kıtlığı var, burada yapacağım diyorsanız o zaman 1 lira ile malolacak binayı burada 50 liraya mal edecekseniz buyurun yapın.

Şu anda hasarın ne olduğunu bilmiyorum. Yüksek binanın salınımı fazla olur. Bunlar sağlam zemine kazıklar içinde ulaşmışlarlarsa veya o zemini ıslah edilmişse sağlam olabilir. İzmir'de deprem beklediğimiz öncelikle fay değil burası. İzmir fayındaki deprem olsaydı bunların çoğu giderdi. Bu 70 kilometre uzaktan yaptığı depremin etkisidir.''

Demokratik bir ülkede en büyük güç halktır demiyor muyuz? Halk ne isterse o olur demiyor muyuz? Bütün siyasetçiler, bütün yöneticiler halka hoş gözükmek için, halkın gönlünü almak için çalışmıyorlar mı? Peki aynı halk bu sefaleti, bu acıyı gördükten sonra 1 hafta-15 gün sonra hiçbir şey olmamış gibi, hayatlarına devam etmek yerine; yahu bunlar her fırs

Bu haberler de ilginizi çekebilir