Denizli Sanayi Odası: İşsizlik ileride çok dramatik bir şekilde artabilir

Denizli Sanayi Odası: İşsizlik ileride çok dramatik bir şekilde artabilir

Denizli Sanayi Odası (DSO) Başkanı Müjdat Keçeci, yatırımın durduğu, üretimin olmadığı ülkede işsizlik rakamlarının ileride çok dramatik bir şekilde artacağının bilincinde olunması gerektiğini söyledi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2015 Temmuz ayı işsizlik rakamlarını değerlendiren Keçeci, işgücü artışının istihdam edilenlerin artışından hep daha fazla olduğunu, istihdam edilenlerin sayısının temmuz döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre 932 bin kişi artarak 27 milyon 342 bin kişiye ulaştığını ifade etti. Keçeci, "Genç işsizliğimiz her geçen gün ciddi anlamda artarken temmuz ayındaki bu artışa ne kadar sevinebiliriz? İşsizlik oranı temmuzda yüzde 9,8 seviyesinde gerçekleşti ama asıl analiz edilmesi gereken genç işsizliğimiz." dedi.

'ÜNİVERSİTE MEZUNLARINDA İŞ KAYGISI ARTIYOR'

15-24 yaş grubu arasında 13 milyon genç nüfus olduğunu belirten DSO Başkanı Keçeci, "Bunun yarısı kadın, diğer yarısı ise erkek diyebiliriz. Bu nüfusun 1 milyonu beldede yaşıyor, geri kalanı şehirde yaşıyor. 19-24 yaş arasındaki işsizlik oranımız 18,3. Çocuk nüfusumuz bizden fazla, 0-14 yaş grubumuz 19 milyon. Eskiden gençler, liseyi bitirince üniversiteyi kazanınca 'kurtuldum' diyordu. Şimdi ise hepsi tereddüt içinde. Üniversite mezunu olmak, iş bulmakla ilgili herhangi bir kaynak getirmiyor. Lise ve üniversite mezunu gençlerimiz, yazlık mekanlardaki hizmet sektöründe çalışıyor, garsonluk yapıyor. İyi ki o gençlerimiz hiç olmazsa oralarda çalışıyor." diye konuştu.

OECD rakamlarıyla karşılaştırma yaptığında, "İyi ki çalışmak isteyenimiz az." dediğini aktaran Keçeci, "OECD'nin 2014 ortalaması 15-64 yaşlarında işgücüne katılma oranı toplamda yüzde 71,2, erkeklerde 79,2 ve kadınlarda 62,8, bizde ise bunların yarısı. Bizde her 100 kişiden yaklaşık 50'si, OECD'de ise 70'i çalışmak istiyor. Biz çalışmak isteyen 50 kişinin 45'ine iş bulabiliyoruz, beşi işsiz kalıyor, yani çalışmak isteyenlerimizin yüzde 10'u işsiz kalıyor. OECD'de 70 kişiden 65'ine iş bulunabiliyor, yani onlarda da beş kişi işsiz kalıyor ama işsizlik yüzde 7,5 oranında. Eğer bizde 100 kişinin 50'si değil de 70'i çalışmak isteseydi, yüzde 45'ine iş bulabildiğimize göre yüzde 25 kişi işsiz kalırdı. İşsizlik oranımız yüzde 35-36'lara yükselirdi. Bu açıdan baktığımızda dramatik rakamlarla karşı karşıya kalıyoruz. Eğer bir ülkede yatırım durmuşsa, üretim yoksa, insanlarımıza beceri veremiyorsak bu rakamların ileride çok dramatik bir şekilde artacağının bilincinde olmalıyız. Yöneticiler olarak, bu insanları yetiştirmekle sorumlu nesil olduğumuzu unutmamak lazım." şeklinde konuştu.

Gençlerin kazanılması için stratejik çalışmalar yapılması gerektiğini belirten Müjdat Keçeci, şunları kaydetti: "Gençlerimiz, iş arayıp ve bulamadıkları zaman artık ümitlerini kaybediyorlar. Kendilerine işsiz bir dünyada yer aramaya başlıyorlar. Biz sanayiciler de kurumsal yapının içinde değerlendiremediğimiz için bu gençlerimizi, küskün bir topluluk olarak kenara itiyoruz. Bunların da mutlak surette değerlendirilmesi ve o küsmüş, bir köşeye çekilmiş gençlerimizi ve gerçek yetkinliklerini değerlendiremeyen insanlarımızı da işgücünün içine dahil etmek için stratejik çalışma yapmak zorundayız." CİHAN
<< Önceki Haber Denizli Sanayi Odası: İşsizlik ileride çok dramatik... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER