Yaz aylarının gelmesiyle birlikte boğulma vakalarında da artış gözleniyor. Türkiye'de yılda ortalama bin 500 kişi suda boğularak hayatını kaybediyor. Uzmanlar, yaz aylarında deniz ve havuza ilginin arttığını, cankurtaran eğitimi almış kişilerin buralarda görevlendirilmesi gerektiğini vurguluyor.
İzmir Ekonomi Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu İlk ve Acil Yardım Programı Öğretim Görevlisi Nursun Üstünkarlı, yaz aylarında insanların serinlemek üzere deniz ve havuz gibi yerlere ilgisinin arttığına dikkat çekti. Üstünkarlı, bu bölgelerde yeterli sayıda cankurtaran eğitimi almış kişilerin olmaması ve yeterli yüzme eğitimi almadan, bilinçsizce yüzmeye çalışılması ile boğulma oranının arttığını kaydetti.
BOĞULMA VAKALARINDA YAPILMASI GEREKENLER
Kazazedenin sudan çıkarıldığında mutlaka kurulanması gerektiğini, bunun hastayı hipotermiye girmekten kurtaracağını aktaran Üstünkarlı, kazazedenin bilincini tam yitirmemesi durumunda kişinin akciğerlerinden suyu atmasına yardımcı olunması gerektiğini vurguladı. Üstünkarlı, "Eğer kazazede hırıltılı soluyorsa, dudak, kulak memesi ve tırnaklarda morarmalar varsa hastanın soluk borusu ve akciğerlerinden suyu atmasına yardımcı olunmalıdır. Eğer hastanızın tamamen bilinci kapalı, solumuyor ve nabzı atmıyorsa; ilk yardım eğitim sertifikası bulunan kişi Temel Yaşam Desteğine başlamalı. Ancak mutlaka 112 arınıp yardım istenmelidir." diye konuştu.
SUDA KURBAN VE KURTARICI DENGESİ
Üstünkarlı, boğulmada ilk yardımda şunlara dikkat edilmesi gerektiğini anlattı: "Kişi yardım için bağırır ve dengesiz hareketlerle yüzer ve su üstünde kalamaz. Hemen 112 aranmalı. Güvenli ve mümkün ise, kişiye ulaşmaya çalışılmalı. Kurtarıcı kendi güvenliğini sağlamalı ve tedbirli olmalı. Öncelikle suya girmek yerine ip, bot, can yeleği gibi yardımcı ekipman kullanılmalı. Eğer kişiyi yüzerek çıkarmak gerekiyorsa, kişi güçlü ve yeteneklerinin yeterli olduğundan emin olmalı. Can yeleği giyilmeli. Kurbanın arkasına sakin bir şekilde yaklaşılmalı, aksi takdirde kurbanın paniklemesi sonucu kurtarıcı da boğulabilir. Kurbanın koltuk altlarından, çene altından ve boyundan desteklenerek başı suyun dışına çıkarılmalı. İlk yardıma, yetkili kişiler müdahale etmeli."
CİHAN