Denetimler yetersiz olunca et fiyatları uçtu


Türkiye genelinde et fiyatları her geçen gün artıyor. Hayvancılığın merkezi olarak kabul edilen Kars'ta da durum farksız değil. Şehirde Kasaplar Derneğinin belirlediği raiş bedel 28 TL'den et satışı yapılmıyor. Fiyatların 34 TL bandında seyrettiği hayvancılığın merkezinde vatandaş denetim yapılmamasından şikayet ediyor.

Kars Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği uhdesinde olan Kars Kasaplar Derneği Başkanı Servet Özyılmaz, derneklerinin belirlediği ve Esnaf ve Sanatkar Odalar Birliğinin uygun gördüğü raiş bedelden sığır kuşbaşının 28 TL, sığır kıymanın 27 TL olduğunu, lakin buna pek uyulmadığının gözlemlendiğini söyledi. Burada vazifenin denetim yetkisi bulunan kurumlara düştüğünü hatırlatan Özyılmaz, vatandaşında raiş bedel üzerinden satış yapmayan kasapları kendilerine bildirmelerini istedi.

KASAPLAR: BİZ DE BİR ŞEY KAZANAMIYORUZ

2014 yılının son aylarında yükselişe geçen et fiyatlarında üretici ile kasap arasında aracılık yapanların karlı çıktığını ifade eden kasaplar, şehirde bir günde 900 hayvanın il dışına çıkaran aracıların vergisiz olarak sadece bir günde milyonlar kazandıklarını dile getiriyor. Kimsenin bunun önüne geçmek için denetim yapmadığına dikkat çeken kasaplar, yükselen fiyatların kazançlarına kazanç katmadığını belirtiyor.

Yıllardır kasaplık yaptığını ifade eden Gündüz Keleşoğlu, meslektaşlarına haksızlık edilmesine karşı çıkıyor. Mevcut durumda kendilerininde pek bir şey kazanamadığını aktarıyor.

'KONTROL YAPILMASI GEREKİYOR'

Kars Ticaret Borsası Meclis Başkanı Muhlis Acay ise et fiyatlarının bu sıralar yüksek olduğuna hak veriyor. Acay, "Yüksek derken reyonlarda marketlerde yüksektir. Toplu kesim yapılan yerler kasaplarda pekte yüksek değildir." ifadelerini kullanıyor.

Kendisinin de hayvancılık yaptığını ifade eden Acay, "Ben hayvanlarımı 23,5 liradan kestirdim. Daha 24 TL'ye mal kesemedim. Ama reyonlara bakıyorsunuz, televizyonlara bakıyorsunuz, gazetelere bakıyorsunuz, 45-50 TL'ye et satılıyor. Bunu defalarca söyledik bunun kontrolü yapılması gerekir. Bu aradaki fark nedir? 23 TL'ye kesiliyor ise 35 TL'ye neden satılmasın ki 40-45-50 neden oluyor?" diye soruyor.

Besicilirin yağsız olarak 24 TL'den yukarı et satmadıklarına dikkat çeken Acay, "Bir besicinin Doğu'da aldığı besi hayvanının 6-7 ay besledikten sonra ete kesiyor. Bir hayvanın aylık 200 TL masrafı oluyor. Besicinin öyle ahım şahım bir karı yoktur. Bugün 2015'ten alıp besiye hayvan koyarsak zarar ederiz. Onun için şu an ithalat açıldı, ithal hayvan geliyor. Bunun da bize canlı 16 TL'ye maliyeti var. Bu hayvanları şu an besiye aldık, kurbandan sonra piyasaya süreceğiz. Bunda tabi ister istemez fiyatlara etkisi olabilir."

'GÖÇ HAYVAN SAYISINI DÜŞÜRDİ'

Artan et fiyatları ve ithal hayvana yönelinmesinde bölgenin göç vermesinin etkisi olduğuna vurgu yapan Acay, "Milletimiz büyük şehirleri tercih ediyor. Kimse köylerde durmuyor. Dursa köyde hayvancılık yapacak, durmadığından hayvan sayısı her geçen gün düşüyor. Hayvan yetersiz olduğu için fiyatlar böyle oluyor. Düşüne biliyor musunuz, besi için canlı bir mozik 19 TL'dir" şeklinde konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber Denetimler yetersiz olunca et fiyatları uçtu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER