Uluslararası Şeffaflık Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Oya Özarslan, siyasetin uzun zamandır yolsuzlukla kol kola girdiğini ifade ederek, "Gelişmiş ülkelerde dahi görülebiliyor. Ama demokrasilerin otoriter rejimlerden farkının başında yolsuzluğa karışan kişilerin cezalandırılması geliyor." dedi.
Ankara'da düzenlenen bir konferansta siyasetin finansmanı ve şeffaflık konusu ele alındı. Uluslararası Şeffaflık Derneği'nin organize ettiği konferansta 'Siyasetin Finansmanı ve Şeffaflık Raporu' kamuoyu ile paylaşıldı. Etkinliğin açılış konuşmaları Uluslararası Şeffaflık Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Oya Özarslan ve AB Türkiye Delegasyonu Ataşesi, Kurumsal Gelişim ve Sivil Toplum Bölümü Başkan Yardımcısı Emma Clua Vendellos tarafından yapıldı. Oya Özarslan, "Siyaset ve yolsuzluk. Bu iki kavram aslında uzun süredir kol kola gidiyor. Siyasiler ve siyasi partiler hem bu konuda çalışan kurumların, hem de sade vatandaşın gözünde uzun bir süredir olağan şüpheli durumda." dedi.
'DEMOKRASİLERİ OTORİTER REJİMLERDEN AYIRAN HUSUS, YOLSUZLUKLARIN CEZALANDIRILMASI'
Oya Özarslan sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Siyasetin yolsuzlukla iç içe geçtiği hallere baktığımızda bunların kendisi birebir toplumun içinde çürümeye ve yozlaşmaya yol açabilecek unsurlar. Bu yüzden çok önemli. Siyasette yolsuzluk bir çok ülkede görülüyor. Bu sadece belli bir ülkeye ait değil. Gelişmiş ülkelerde dahi görülebiliyor. Ama demokrasilerin otoriter rejimlerden farklarının başında yolsuzluğa karışan kişilerin cezalandırılması geliyor. Cezasız kalmama; bu çok kritik bir husus. İkincisi, bu alanın düzenlenmesi, boş bırakılmaması. Normlar konulması ve normların uygulanmasının sağlanması." ifadelerini kullandı.
ARAŞTIRMAYA GÖRE İNSANLAR YOLSUZLUĞUN EN FAZLA SİYASETTE YAPILDIĞINA İNANIYOR
Prof. Dr. Ömer Faruk Gençkaya'nın danışmanlığında Dr. Umut Gündüz ve Damla Cihangir Tetik tarafından kaleme alınan "Türkiye'de Siyasetin Finansmanı ve Şeffaflık" başlıklı raporda Türkiye'de siyasi partilerin ve seçim kampanyalarının finansmanı üzerine var olan mevzuat ve uygulama detaylı bir şekilde incelenirken şeffaflık ve hesap verebilirlik adına var olan eksiklikleri dile getirildi. 43 ilde bir yıllık akademik çalışmanın sunumunda Gündüz, "Yaptığımız araştırmanın en çarpıcı sonucu şu; 'Sizce aşağıdaki kurumlardan hangisinde yolsuzluğun en yaygın olduğunu düşünüyorsunuz?' sorusuna kişilerin yarısı 'yerel yönetimler, belediyeler ve siyasi partilerde yolsuzluk en çoktur' diye cevap verdi. Diğer ikisi de 'kamu hizmetleri' ve Meclis. Türkiye'de yolsuzluğun nasıl algılandığına dair ve nereye dikkat edilmesi gerektiğine dair çok önemli bir veri sunuyor. İlk 4 kurumun da doğrudan siyasetle ilgili olması bizim için çok çarpıcı sonuç oldu." diye konuştu.
CİHAN