Demirtaş: Rusya uçağı düşürülmeyebilirdi


HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, hava sahası ihlali yaptığı için Rus uçağının düşürülmesini eleştirdi.

Washington'da gazetecilerin sorularını cevaplayan Demirtaş, şunları söyledi: "Rusya uçağı düşürülmeyebilirdi. Türkiye buna mecbur değildi. Uçak bir defa Türkiye'ye saldırmak üzere gelmiyor. Türkiye bunu biliyor. Daha önce de angajman kuralları uygulanmadı ihlallerde. Bu defa da yapılmayabilirdi. Daha sert bir uyarı yapılırdı. Ateş açılırdı, düşürülmeyebilirdi. Başka yöntemler kullanılırdı. Sert diplomatik uyarılar yapılırdı. Düşürülmeyebilirdi, tek seçenek o değildi. Fakat görünen o ki, bu bilinçli bir karar olarak 'biz Suriye'de varız ve Suriye yeniden şekillenirken bizi dikkate almadan asla karar alamazsınız' demek için Rus uçağını bilerek düşürdüler."

"DÜŞÜRDÜN, BARİ DİK DUR"

Uçağın düşürülmesinin ardından yapılan çelişkili açıklamalara da tepki gösteren Demirtaş, "Düşürdün tamam, bari dik dur yav. İlk gün 'yine olsa yine düşürürüz' dediler. Aradan birkaç saat geçmedi, 'bilmiyoruz Rus uçağı olduğunu, bilseydik düşürmeyiz' noktasına geldiler. Dolayısıyla attığınız taş ürküttüğünüz kuşa değsin bari. Onu da yapamıyorsunuz. Uçağı düşürüp onun üstünden bir siyaset üretmeye çalışıyorsunuz, tam tersine uçağı düşürdüğünüz için yine siz zararlı çıkıyorsunuz." ifadelerini kullandı.

Selahattin Demirtaş, Rusya ile krizi ise "Gereksiz, Türkiye'ye kazandırmayacak bir gerilim başlığımız oldu." sözleriyle değerlendirdi. CİHAN
<< Önceki Haber Demirtaş: Rusya uçağı düşürülmeyebilirdi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER