Türk
Bankacılık sektörünün; güçlü aktif kalitesi,
sermaye yeterliliği, risk
yönetimi ve iç
kontrol sistemleri sayesinde küresel
krizden diğer sektörlere ve
yurt dışı örneklerine oranla daha az etkilendiğine işaret edilen
raporda, "Türk Bankacılık sistemi, yurtdışı örnekleri ve Türk reel sektörünün aksine, küresel kriz yörüngesine girmedi." ifadesi kullanıldı.
Danışmanlık şirketi, dünyada hareketli geçen bir dönemin ardından, Türk
finans sektörünün bu dönemdeki performansını değerlendiren '
Türkiye Finans Sektör Raporu–
Küresel Kriz Yörüngesinden Çıkış' isimli çalışmasını yayınladı. Raporda yer alan bilgilere göre Türk finans sektörün toplam aktif büyüklüğü 2009 yılının üçüncü çeyreğinde ise 2008 yılı sonuna göre yüzde 7,6 artarak 1006,8 milyar TL'ye ulaştı.
Türk finans sektörünün yüzde 79'unu bankalar, yüzde 3'ünü
sigorta şirketleri, yüzde 1'ini
bireysel emeklilik ve hayat şirketleri, yüzde 11'ini
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın varlıkları ve geri kalan yüzde 6'sını da finansal kiralama, faktoring,
tüketici finansmanı, menkul kıymetler ve
gayrimenkul yatırım ortaklıklarının şirketleri oluşturuyor.
Finans sektörünün 5'te 4'ünü oluşturan Türk Bankacılık sistemi ise gelişmiş ülkelerdeki bir çok büyük bankanın milyarlarca dolar zararla kapattığı 2009 yılının ilk 3 çeyreğinde, karlılık performansında rekorlar kırdı. Bankacılık sektörünün toplam aktifleri,
Aralık 2009 itibariyle 2008 yıl sonuna göre yüzde 14 artarak 834 milyar TL'ye yükseldi.
Raporu değerlendiren
Deloitte Türkiye Danışmanlık Ortağı Ayşe Epikman şunları söyledi:
"Raporumuz, bankacılığın başını çektiği Türk finans sektörünün güçlü altyapısı, likidite yapısı, sermaye yeterliliği, risk yönetimi ve iç kontrol sistemleri ile küresel krizden yurt dışı örneklerine kıyasla daha sınırlı olarak etkilendiğini ortaya koyuyor. Gelişmiş ülkelerdeki birçok büyük bankanın milyarlarca dolar zararla kapadığı 2009 yılında, Türk Bankacılık sistemi, yurtdışı örnekleri ve Türk reel sektörünün aksine, küresel kriz yörüngesine girmedi."
Krize rağmen Türkiye'nin
kredi notunun yükseldiğine işaret eden danışmanlık şirketi, Türkiye ekonomisinin, 2010 yılında yüzde 3,7 civarında büyüyeceği, 2011 yılından itibaren ise büyümenin ivme kazanacağı öngörüyor.
Denetim,
vergi, yönetim danışmanlığı ve kurumsal finansman hizmetlerinde dünyanın en büyük kuruluşlarından biri olan Deloitte, 140'tan fazla ülkede, 168 bini aşkın personeli ile faaliyet gösteriyor. Deloitte'un dünya çapında cirosu 26,1 milyar dolar olarak ifade ediliyor.
CİHAN