Başbakan Ahmet Davutoğlu, Mehmet Âkif Ersoy'un vefatının 79. yıldönümü nedeniyle bir mesaj yayımladı. Davutoğlu, "Âkif; eserleriyle, vaazlarıyla millî mücadele ruhunu ateşlemiştir." dedi.
İstiklal Mücadelesi'ni muhteşem mısralarıyla ebedileştiren merhum Mehmet Âkif Ersoy'un milletin gönlünde müstesna bir yeri bulunduğuna işaret eden Başbakan Davutoğlu, mesajında şunları kaydetti: "Millî şairimiz; fikirleri, idealleri, mütevazı hayatı, asil duruşuyla kendinden sonraki nesiller için bir ilham kaynağı, bir örnek şahsiyettir. Âkif; eserleriyle, vaazlarıyla millî mücadele ruhunu ateşlemiş, cephenin manevî ve fikrî boyutunu tahkim etmiş, bağımsızlık sürecine büyük katkılar yapmış ve nihayet İstiklal Marşımızı yazarak bu hizmetlerini taçlandırmıştır.
Hem bir şair, hem bir münevver, hem bir dava ve eylem adamı kimliğiyle Türk Milleti'nin gönlünde 'İstiklal Şairi', 'Millî Şair' olarak müstesna bir yeri olan Mehmet Âkif Ersoy, Çanakkale'deki eşsiz kahramanlık sahneleri için yazdığı 'Çanakkale Destanı'nda da, olağanüstü bir mücadeleyi mısralarıyla ölümsüz kılmıştır."
ANADOLU İNSANINA; KUR'AN ŞUURUYLA GÜVEN, MORAL, MOTİVASYON AŞILADI
Davutoğlu, Anadolu insanına; Kur'an şuuruyla güven, moral, motivasyon aşılayan Mehmet Âkif Ersoy'un, aynı zamanda iyi bir Müslüman, gerçek anlamda bir mümin olduğunu belirterek, Akif'in, hakkı tutup kaldırmayı ve haksızlık karşısında dimdik durmayı hayatı boyunca haykırmış inançlı bir münevver ve mütefekkir olduğunu, bu duygu ve düşüncelerini, Safahat'ında milletinin yol haritası olarak dile getirdiğini vurguladı.
ESERLERİYLE, FİKİRLERİYLE 7'DEN 77'YE MİLLETİMİZİ BİR İRFAN MEŞALESİ OLARAK AYDINLATMAYI SÜRDÜRMEKTEDİR
Davutoğlu mesajında, şu ifadeleri kullandı: "Büyük şairin her zaman kıymetlisi olan Türk milleti bugün, O'nun Asım'ın neslinde idealize ettiği yüce hedeflerine her zamankinden daha fazla büyük bir inanç, azim ve gayretle ilerlemekte ve ne mutlu ki, şükürler olsun ki bu hedefe yaklaşmaktadır.
İstiklal Marşı'nı Safahat'ına almayacak kadar mütevazı bir şahsiyet olan, bu en bariz vasfını 'Sessiz yaşadım, kim beni nerden bilecektir' mısraıyla da teyit eden Mehmet Âkif Ersoy, eserleriyle, fikirleriyle bugün 7'den 77'ye milletimizi bir irfan meşalesi olarak aydınlatmayı sürdürmektedir. Safahat'ın, Çanakkale Destanı'nın, İstiklal Marşı'nın ruhunu yaşattığımız ölçüde; kendimizi, Milli Şair'e olan büyük borcumuzu bir nebze osun ödemiş sayabileceğiz." CİHAN