Başbakan Ahmet Davutoğlu, iktidarları döneminde yerli otomobil de dahil savunma sanayinde birçok projeyi hayata geçirdiklerini söyledi. Davutoğlu, "Altay tank, ANKA insansız hava aracı, Hürkuş eğitim uçağı projesi, milli gemi projesi, sismik araştırma gemisi projesi, milli piyade tüfeği, yerli otomobil gibi çok geniş bir alanda Türkiye'nin savunma sanayiine de katkıda bulunabilecek projeleri hayata geçirildi. 2019'da ilk yerli uçak uçuşa geçecek." dedi.
Ahmet Davutoğlu, Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen yerli uçak tanıtım törene katıldı. 71 yıl önce ilk yerli uçağı yapan Nuri Demirağ'ı anan Davutoğlu, "Onların geliştirdiği uçak NUD38 uçağı, İstanbul – Ankara arasında test uçuşunu başarıyla tamamlamıştı. Fakat kişilerin vizyon sahibi olması, bu vizyonu hayata geçirmek için fedakarlık yapmaları yetmiyor. O zaman devleti yönetenler bu vizyonu anlayamadıkları için bu büyük ideali gerçekleştirmek yönünde atılan o cesur adımları takdir edemedikleri için Türkiye'nin yüzde 100 yerli milli uçak geliştirme projesi 71 yıl gecikmeyle bugün tekrar gündeme geliyor." diye konuştu.
O günkü yerli uçak üretimi için yapılan çalışmaları hatırlatan Davutoğlu, şöyle devam etti: "Amsterdam havalimanı büyüklüğünde hangarlarla, tesislerle kurulan o güzel başlangıç maalesef stratejik vizyon yetersizliği dolayısıyla, daha sonra Eskişehir'de meydana gelen bir kaza dolayısıyla tümüyle iptal edilmiş, Türk Hava Kurumu siparişlerini geri almış, yurt dışından yapılan siparişler ilginçtir o dönemin idarecileri, hükümeti tarafından bir kanunla durdurulmuş. Türkiye'de yapılan uçağın yurt dışına satışı bir kanunla durdurulmuş. Bu aslında tek parti yönetimlerinin bazen ve ilkesel olarak bir bütün etrafında düşünüldüğünde ne kadar vizyonsuz bir perspektif çizebildiklerinin en çarpıcı örneği. Aradan yıllar geçti. O tek parti yönetimi gitti. Projeyi durduranlar iktidardan çekildiler. Ama o günden bu güne, hiçbir hükümet tekrar bu projeyi gündeme alma, yeni ve güzel bir yolculuğa çıkma iradesi gösteremedi."
İktidarları süresinde yapılan çalışmaları hatırlatan Davutoğlu, "Son 12 yıl içinde savunma sanayinin her alanında büyük hamleler yaptık. Altay tank, anka insansız hava aracı, hürkuş eğitim uçağı projesi, milli gemi projesi, sismik araştırma gemisi projesi, milli piyade tüfeği, yerli otomobil gibi çok geniş bir alanda Türkiye'nin savunma sanayiine de katkıda bulunabilecek yan sektörleri de destekleyen projeleri hayata geçirildi. Artık hibe üzerinden kendi savunmasını tanzim etmeye çalışan bir ülke yok. Aksine, 5 milyar dolarlık yıllık üretim, 1.6 milyar dolarlık ihracatı 1 milyar dolara varan Ar-Ge çalışmalarıyla çok güçlü, dünyanın rekabet edebilecek öncü ülkeler arasında olan bir savunma sanayimiz var. Savunma sanayi icra komitelerinde ele aldığımız hususlar bağlamında önümüzdeki dönemde de inşallah milli muharip uçağımızı 2023'e kadar Türk semalarında uçurmuş olacağız. Tasarım için gerekli yetkilendirmeler verildi. Füze savunma sanayi konusunda milli kapasiteyi arttırıcı her türlü tedbir alınacak. Türkiye, kendi savunması için neye ihtiyaç hissediyorsa kendi mühendisleri, kendi sermayesi, kendi emeği ve en önemlisi kendi iradesiyle hayata geçirecek. Bundan kimsenin şüphesi olmamalıdır." ifadelerini kullandı.
Çok önemli bir atılım gerçekleştirdiklerini söyleyen Davutoğlu, "Tabiri caizse paradigmayı, oyunun akış seyrini değiştirecek önemli bir kararı almamız gerekiyordu. Bu da milli bölgesel uçak yapımı. Son aylarda bu çalışmalara hız verdik. Burada önemli olan süreyi kısaltmak ve bir an önce sertifikasyonu ve güvenilirliği olan bir model üzerinde yoğunlaşmak. Onunla yola çıkmak. Sertifikasyon son derece önemli bir gereklilik.
Güvenilirliği yüksek, test edilmiş bir model olan dornier 328 ve 628 ile yapılan anlaşma ve bütün telif haklarının alınması sonrasında bütün süreçler kısa sürede tamamlanacak. 2019'da bu model etrafında yapılan ilk uçak uçuşa geçecek, 2023'te sipariş edilen 50 uçak üretime geçecek. Yine 628 modeliyle de 2020'de tasarım tamamlanıp 2023'te uçuş gerçekleşecek. Ve bununla birlikte yüzde 100 Türk tasarımı milli bölgesel uçağımız ile milli muharip uçağımız birlikte Türk semalarında uçmuş olacak." dedi.
Konuşmaları sonrasında 'Göklerde Bir Türk' projesinin anlaşmaları yapıldı. Davutoğlu'na, yapılacak yerli uçakla 29 Ekim 2019'da saat 11.00'da Konya'dan kalkıp Yüksekova'ya gideceği temsili bir uçuş bileti hediye edildi.
CİHAN