Başbakan Ahmet Davutoğlu, iş adamlarına yaptığı çağrıda araştırma geliştirme çalışmalarına hız vermelerini isteyerek cari açığın azaltılmasının önemli olduğunu söyledi. Davutoğlu, "İhracatımız yüzde 3.8 artarken ithalatımız yüzde 3.8 geriledi. Cari açığımız yüzde 29 oranında azalarak 45.8 milyar dolara geriledi." dedi.
Davutoğlu, Türkiye İhracatçılar Meclisi istişare toplantısına katıldı. Davutoğlu'na Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik eşlik eti. Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi de toplantıda hazır bulundu.
İhracatın artırılması gerektiğine işaret ederek araştırma geliştirme çalışmalarına ağırlık verilmesini isteyen Davutoğlu, "Kilogram başına 1 buçuk dolar karşılığı olan ihracatımızın 2023'e kadar 3 dolara, şu anda Almanya'nın seviyesi olan 4 buçuk dolara çıkarılması için birlikte yoğun bir şekilde çalışmaya ihtiyacımız var. Sizden en temel beklentimiz bu dönüşümü sağlayacak şekilde ihracatımızın iç üretim niteliğini değiştirecek hamleler yapmanız. Ar-ge çalışmalarına ağırlık vermeniz. Bu, içeride üretim esnasında alacağımız tedbirlerle ilgili bir husus. Dışarıda ise son derece dinamik, tabiri caizse vahşi bir rekabetin seyrettiği uluslararası bir konjonktür var. Dünya ekonomisi daralıyor. Bu ekonominin daralması karşısında bizim, bu ekonomiden aldığımız payı artırabilmenin yola ancak ve ancak ihracat artışımıza bağlı. Bu konuda da Türk ihracatçılarının performansı olağanüstüdür." dedi.
Davutoğlu, Türkiye'nin ihracat ürünlerinin çeşitlendirilmesi konusunda da açıklamalar yaptı. 2002'de Türkiye'nin 1 milyar dolardan fazla ihracat yaptığı ülke sayısının 8 olduğunu şu anda ise bu sayısının 34'e ulaştığını belirterek şöyle devam etti: "Bir milyar doları aşan ürün sayısı olarak da 2002'de 9'du. Şu anda ise 37. Gezilerde görüyorum ihracat artışının 5 kattan daha az olduğu şehir görmedim. 1 milyar doları aşan ihracat yapan şehirlerimizin sayısı 5'ten 16'ya çıkmış. 1973'te Türkiye'nin toplam ihracatı 1 milyar dolardı. Rahmetli Özal açılımı başlattığında ihracatımız 2.4 milyar dolardı. Bu bizim için önemli bir husus. Hem ülke içinde ihracat yapabilme kapasitemizi çeşitlendiriyoruz hem de ülke dışında ihracat yapabilme kapasitemizi artırıyoruz. İhraç ettiğimiz ürün sayısı 1737."
'PETROL FİYATLARININ DÜŞMESİYLE İZAH EDİLEMEZ'
Başbakan Davutoğlu, cari açıkta geçen yıl sağlanan başarının sadece petrol fiyatlarındaki düşüşle izah edilemeyeceğini anlattı. "İhracatımız yüzde 3.8 artarken ithalatımız yüzde 3.8 geriledi. Cari açığımız yüzde 29 oranında azalarak 45.8 milyar dolara geriledi. Bunda en büyük pay sizlerindir." diyen Davutoğlu, şöyle devam etti: "25 öncelikli dönüşüm programları içinde ön çok önem verdiğimiz konulardan biri ithalata olan bağımlılığın azaltılması programı. Bu kapsamda son dönemde sağladığımız iyileştirmeleri, ki yüzde 65.1'e yükseldi geçen sene, inşallah 2018 sonunda bunu yüzde 70'e çıkarmaya kararlıyız. İthalata olan bağımlılığı azaldıkça cari açığımız azalacak, rekabet etme gücümüz de artacak. Bu kapsamda orta ve yüksek teknoloji ürünlerinin ihracat içindeki 2018 yılı sonunda yüzde 38'e ulaştırmayı hedefliyoruz. İş ve yatırım ortamının geliştirilmesi programı da öncelikli programlar içinde. Özel sektör yatırımlarının milli gelire oranını 2018 yılı sonunda yüzde 19.3'e çıkarmayı, gayrimenkul hariç, kümülatif uluslararası doğrudan yatırım tutarını ise 92.8 milyar dolara ulaştırmayı ve iş yapma kolaylığı endeksi sıralamasında ilk 40 ülke arasına girmeyi hedefliyoruz."
CİHAN