'Danışman öğretmenlerin çoğunluğu iktidara yakın sendika üyelerinden seçildi'


Aktif Eğitim Sen Malatya İl Temsilcisi Fatih Yanardağ, yeni atanan öğretmenlere adaylık eğitimi verecek danışman öğretmenlerin büyük çoğunluğunun iktidara yakın sendika üyelerinden seçildiğini duyurdu.

Fatih Yanardağ, yaptığı yazılı açıklamada, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Şubat ayı içerisinde 30 bin öğretmen ataması gerçekleştirildiğini hatırlattı. Ataması yapılan 30 bin öğretmenin yetiştirilmesi amacıyla ilk kez 'aday öğretmen yetiştirme süreci' olarak tanımlanan bir uygulama başlatıldığını anlatan Yanardağ, uygulama çerçevesinde aday öğretmenlerin 6 aylık yetiştirme sürecinde adaylık eğitimlerini istedikleri ilde gerçekleştirebileceğini ifade etti.

Danışman öğretmenlerin özellikleri, belirlenmesi eğitimleri konusunda hiçbir mevzuat olmadığını vurgulayan Yanardağ açıklamasında şu görüşleri dile getirdi: "Danışman öğretmenlikten bahseden tek mevzuat 17.04.2015 tarihli Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği'nin 'Tanımlar' başlıklı 4. maddesi (f) bendinde, 'danışman öğretmen: aday öğretmene adaylık sürecinde danışmanlık yapacak öğretmeni' şeklinde ve 'performans değerlendirme sürecinde görev ve sorumluluklar' başlıklı 18. maddesinin (5) numaralı fıkrasında, 'Danışman öğretmen, aday öğretmeni eğitim kurumundaki çalışmalarında mesleki ölçütler bağlamında gözlemler. Bu doğrultuda tüm performans değerlendirme sürecinde rehberlik eder. Gerçekleştirmiş olduğu gözlem ve incelemeler doğrultusunda Ek-3'te yer alan Formu üç nüsha olarak doldurur. Formun bir örneğini muhafaza eder, bir örneğini aday öğretmene verir, diğer bir örneğini aday öğretmenin görev yapmış olduğu eğitim kurumu müdürlüğüne teslim eder. Danışman öğretmen bu görevlerin yerine getirilmesinde aday öğretmenin görev yaptığı eğitim kurumu müdürüne karşı sorumludur' şeklinde ifade edilmektedir. Bunun dışında danışman öğretmenlerin özellikleri, belirlenmesi, eğitimleri, görev ve sorumlulukları ile kazanımları hakkında yayımlanmış hiçbir mevzuat yoktur." dedi.

'YANGINDAN MAL KAÇIRIRCASINA, BAŞVURU ALINMAKSIZIN'

Bakanlığın 30 Aralık 2015'teki yazısında birtakım kriterler sıralanarak bir haftada danışman öğretmenlerin belirlenmesinin istendiğini anlatan Yanardağ, "Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü'nün 30.12.2015 tarihli yazısında, birtakım kriterler sıralanarak bir haftalık süre içerisinde (nasıl yapılacağından bahsedilmeksizin) öğretmenlerin tespit edilmesi ve bakanlığa gönderilmesi istenmiştir. Yangından mal kaçırırcasına kısa bir süre içerisinde, başvuru alınmaksızın sübjektif değerlendirmelere açık yapılan tespitle belirlenen isimler il milli eğitim müdürlükleri tarafından alelacele bakanlığa gönderilmiştir Ardından aynı genel müdürlüğün 07.01.2016 tarihli yazısında, zaten özensiz hazırlanmış, altyapısı zayıf bir önceki yazı hakkında düşülen tereddütleri gidermek amacıyla düzeltmeler yapılmıştır. Sendikaların bu süreçte yazının tüm öğretmenlere duyurularak başvuru alınmasını talep etmesi üzerine aynı genel müdürlüğün verdiği cevabi yazıda, konu ile ilgili mevzuatın tamamlanamadığı itiraf edilmiş ve teselli içerikli, ortaya karışık bir savunma yapılmıştır." diye konuştu.

'BELİRTİLEN KRİTELERİ TAŞIMAYAN KİŞİLERİN DE DANIŞMAN ÖĞRETMEN OLARAK SEÇİLDİ'

Danışman öğretmen seçiminde iktidara yakın sendika lehine ayrımcı bir politika izlendiğine işaret eden Yanardağ, "Ne zaman ve nerede yapıldığı açıklanmayan, kimlerin hangi usullerle seçilerek katıldığı bilinmeyen bir şekilde 'Aday Öğretmen Eğitici Eğitimi Kursu' düzenlenerek il formatörleri yetiştirilmiştir. Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü'nün 17 Şubat tarihli yazısında ise bütün illerde 22 Şubat tarihinde 'Danışman Öğretmen Eğitimi Seminerleri' düzenleneceği duyurulmuştur. 22-29 Şubat tarihleri arasında yapılan danışman öğretmen eğitimi seminerlerinin katılımcı listesi yayınlandığında çalışmaların neden çok hızlı ve çok gizli yürütüldüğü daha iyi anlaşılmıştır. Zira birçok ilde hazırlanan listeler incelendiğinde, danışman öğretmenlerin ekseriyetin hükümete yakınlığı ile bilinen bir sendikaya üye olanlardan seçildiği görülmektedir. Hatta bazı illerde 30 Aralık 2015 tarihli yazıda belirtilen kriteleri taşımayan kişilerin de danışman öğretmen olarak seçildikleri ve seminere katıldıkları duyumları gelmektedir. Eşitlik ve tarafsızlık ilkelerine aykırı yapılan bu keyfi, yanlı ve adaletsiz uygulama ile öğretmenler arasında iş barışı bozulmakta ve gereksiz gruplaşmalara neden olunmakta ve ötekileştirilerek hakları gasp edilen öğretmenler mağdur edilmektedir." şeklinde konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber 'Danışman öğretmenlerin çoğunluğu iktidara yakın... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER