Cumhurbaşkanlığı ödülleri yönetmeliğindeki değişikliğe CHP'den tepki


Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı, Kültür ve Sanat Platformu Başkanı Ercan Karakaş yaptığı basın açıklaması ile Cumhurbaşkanlığı Kültür-Sanat Ödülleri Yönetmeliği'nde yapılan değişikliği sert bir dille eleştirdi.

20 Ocak 1995 tarihli Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri Yönetmeliği, hafta sonunda Resmi Gazetede yayımlanan bir yönetmelikle değiştirilmişti.

"Kültür-sanat insanlarının bundan böyle doğrudan Kaçak Saray tarafından değerlendirileceği anlaşılıyor." diyen Karakaş, yazılı değerlendirmesinde, 2 yönetmelik arasındaki farklılıklara işaret etti. Karakaş, şunları kaydetti: "Sarayın, yandaş kültür-sanat insanları dışında kalan bağımsız sanat insanlarına tahammülü olmadığı görülüyor. Eski yönetmelik gereği adaylar, kültür-sanat kurumlarınca belirlenip, değerlendirme kuruluna sunuluyordu. Bu sayede, Ara Güler, Yaşar Kemal, Nuri Bilge Ceylan, Ömer Lütfi Akad, Turgut Cansever, Semavi Eyice, Halil İnalcık, Turhan Selçuk, Adalet Ağaoğlu, Oktay Akbal, Selim İleri, Yıldız Kenter, Şefika Kutluer, Ahmet Kaya, Cemal Kafadar gibi değerli sanat ve kültür insanları, bugüne dek belirlenen 35 isim arasında yer alabilmişti. Artık, böyle isimleri ödül listelerinde göremeyeceğimiz anlaşıyor."

Eski yönetmelikte, adaylarda aranacak niteliklerinin 'Türk kültür ve sanat hayatına önemli katkılarda bulunmuş, Ülkemiz kültür ve sanatının yücelmesine çalışmış olmak, özgün eserleriyle veya hizmetleriyle yaratıcılık gücünü göstermiş ve kanıtlamış olmak, ulusal veya uluslararası düzeyde tanınmış, değerlendirilmiş ve kabul edilmiş olmak' biçiminde açıkça sıralandığını belirten CHP'li Karakaş, yeni yönetmelikte ise bu tanımlara yer verilmediğine dikkat çekti.

Karakaş, yeni yönetmelikte 'Adaylar, Türk kültür ve sanat hayatına önemli katkılarda bulunan, ülkemizin kültür ve sanatının yücelmesine çalışan, özgün eserleri veya hizmetleriyle üstün kabiliyet gösteren kişi veya kurumlar arasından Değerlendirme Kurulu tarafından belirlenir ve Cumhurbaşkanı'na sunulur' denildiğini hatırlatarak, şöyle devam etti: "Değerlendirme Kurulu ise tümüyle Cumhurbaşkanlığı memurları ve Cumhurbaşkanı'nın bizzat atayacağı isimlerden oluşuyor. Bu kişiler yönetmelikte şöyle tanımlanmış: Genel Sekreter, Genel Sekreter Yardımcısı, Cumhurbaşkanlığı personelinden uygun görülen sayıda kişi veya kişiler ile Kültür ve sanat alanındaki eser ve çalışmaları ile tanınmış kişiler arasından Cumhurbaşkanlığı'nca uygun görülecekler. Eski yönetmelikte, 'Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'nü kazanan kişiler veya kurum temsilcileri, sonraki yıllarda Cumhurbaşkanı'nca Değerlendirme Kurulu'na üye olarak çağrılabilir' ifadesi yer alıyordu. Bağlayıcılık olmasa da, kKurulda bağımsız kültür-sanat insanlarının yer alabilmesine imkan tanınmaktaydı."

Karakaş, eski yönetmelikte ödülün geri alınma koşulunun, 'Devletin şahsiyetine karşı işlenen cürümlerden dolayı hüküm giyenlerin ödülleri mahkeme kararı ile geri alınır' biçiminde belirtildiğini, yeni yönetmelikte ise mahkeme kararına gerek görülmeyerek, 'Devletin güvenliğine karşı işlenen suçlardan dolayı hüküm giyenlerin ödülü, Değerlendirme Kurulu kararı ve Cumhurbaşkanının onayı ile geri alınır' denildiğini, böylelikle keyfi uygulamaların önünün açıldığını vurguladı. CİHAN
<< Önceki Haber Cumhurbaşkanlığı ödülleri yönetmeliğindeki değişikliğe... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER