Covid-19 hastalarının yarısı hiç belirti göstermiyor olabilir
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Pazartesi, Haziran 29 2020
Yeni bir araştırmaya göre, Covid-19 hastalarının yaklaşık yüzde 45'i herhangi bir belirti göstermiyor. ACP Journals'da yayınlanan bu araştırmada, belirti göstermeyen bu hastaların virüsün yayılmasında büyük rol oynadığı vurgulanıyor.
Çalışmayı yürüten Scripps Research adlı araştırma kuruluşu, çalışmada ortaya çıkan bulguların pandemiyle savaşta yaygın test ve temas takibinin önemine işaret ettiğini belirtiyor. Scripps Research adlı araştırma kuruluşunun kurucusu Moleküler Tıp Profesörü Dr. Eric Topol, "Virüsün sessiz bir şekilde yayılması, kontrol edilmesini daha güç bir hale getiriyor," diye belirtti.
Topol, "Araştırmamız yaygın testin önemini vurguluyor. Bu kadar yüksek bir asemptomatik vaka oranıyla, daha geniş bir test ağı kurma zorunluluğu ortada; aksi takdirde virüs bizi atlatmaya devam edecek," diye belirtti.
Araştırmada gündüz bakımevlerinde kalanlar, kruvaziyer gemisi yolcuları ve cezaevinde yatan mahkumlar dahil çeşitli gruplardaki yeni tip koronavirüs enfeksiyonu vakalarından gelen veriler analiz edildi. Topol; Davranış Bilimci Daniel Oran'la birlikte PubMed, bioRxiv ve medRxiv'de yayınlanmış dünyanın farklı yerlerinden gelen 16 çalışmanın bulgularını değerlendirdi.
ASTRONOMİK RAKAMLAR
Oran, "Neredeyse hepsinin tek ortak noktası, enfekte bireylerin çoğunluğunun hiçbir belirti göstermemesi. 4 eyalette bulunan cezaevinde Covid-19 testi pozitif çıkan 3000 mahkum arasında rakamlar ise astronomikti: Yüzde 96'sı asemptomatik!" şeklinde konuştu.
Araştırma aynı zamanda, belirti göstermeyen bireylerin virüsü daha uzun bir süre, belki de 14 günden daha uzun bir süre, yayabildiklerini gösteriyor. Belirti gösteren veya göstermeyen hastalarda viral yüklerin benzer olduğu belirtilse de, bulaşıcılığın aynı düzeyde olup olmadığı açık değil. Bunu çözümlemek için ise yeterli sayıda asemptomatik kişiyi kapsayan geniş ölçekli çalışmalara ihtiyaç olduğu belirtiliyor.
BELİRTİ OLMAMASI HASAR OLMADIĞI ANLAMINA GELMİYOR
Araştırma
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Süper ligde top koşturan futbolcuya silahlı saldırı: Durumu kritik!2.AB'ye ilticada 'Ruanda modeli': Sığınmacılar Mısır, Fas ve Tunus gibi ülkelere gönderilecek3.'Soruşturmada 100'e yakın isim var': Kimlerin başı yanacak?4.Zelenskiy'den endişelendiren savaş açıklaması...5.MSB'den İHA savunması: Neden Türkiye'nin göbeğine gelene kadar düşürülmedi?
6.Dünyanın en pahalı şehirleri açıklandı: İstanbul'un listedeki sırası dikkat çekici7.Habertürk'ün eski GYY Veyis Ateş adliyeden uyuşturucu testine gönderildi!8.Zehra Kınık'a ödül gibi ceza9.Ünlü isimlere uyuşturucu operasyonu: Listede kimler var?10.2,5 milyar dolar çöp mü oldu? AKP S-400'ler için 'U' dönüşüne hazırlanıyor

PROF. DR. OSMAN ŞAHİN

SAFVET SENİH

NUMAN YILMAZ YİĞİT

CUMA KARAMAN

ERTUĞRUL İNCEKUL
ÇOK OKUNAN HABERLER

Süper ligde top koşturan futbolcuya silahlı saldır...

AB'ye ilticada 'Ruanda modeli': Sığınmacılar Mısır...

'Soruşturmada 100'e yakın isim var': Kimlerin başı...

Zelenskiy'den endişelendiren savaş açıklaması...

MSB'den İHA savunması: Neden Türkiye'nin göbeğine ...


