Her gün onlarca kilo kullanılabilir durumdaki gıda maddesinin çöpe atıldığını ifade eden Foodsharing Derneği gıda maddelerinin çöpe atılmasına savaş açtı.
Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Çevre Bakanlığı verilerine göre Almanya'da bir kişi yılda 80 kilo gıda maddesini çöpe atıyor. Bu gıdaların değerlendirilmesi ve çöpe gitmesinin önüne geçmek isteyen dernek 'çöp kutusunu boş bırakalım' adında yeni bir aksiyon başlattı. Aksiyonla süpermarketlerle anlaşılarak hafta sonlarında bir dahaki haftaya dayanamayacak gıdaları veya son kullanım süreleri birkaç gün kalan gıdalar toplanarak değerlendiriliyor.
Bunun için 'bio' dükkanları, fırınlar, mezbahalar, manavlar gibi gıda sektöründe çalışan kurumlarla anlaşıldığı gibi küçük bahçeler ve büyük çiftliklere varıncaya kadar herkesle irtibata geçilmeye çalışılıyor. Dernek adına çalışan gönüllüler anlaşılan bu noktalara giderek raflardan yiyecekleri toplayıp alıyorlar. Bahçelerde ise sebze ve meyvelerin toplanarak belirli merkezde kullanıma açılıyor. Dernek www.leeretonne.de isimli internet sitesinde (ücretsiz) kayıtlı üyelerine toplanmış ya da toplanacak gıdalardan alma imkanının yanı sıra kendi evinde kullanmayacağı gıdaları verebilme imkanı sunuyor.
2,2 MİLYON TON GIDA ÇÖP OLMAKTAN KURTARILDI
Foodsharing Derneği 2012'den beri bu işi yaptığını belirtiyor. Zaman içinde yaygınlaşan dernek toplam 55 KRV şehrinde 80 bin insanın katılımı ile büyümeye devam ediyor. Almanya genelinde de çalışmalarına devam eden derneğin en aktif olduğu şehirler Berlin ve Köln gösteriliyor. Bu kentlerde ayrı ayrı biner gönüllüden bahsediliyor. 10 bin dernek gönüllüsü de toplam iki bin anlaşılan kurumdan gıdaları toplayarak kamuya açık 200 yere dağıtıyorlar. Bu şekilde toplam 2,2 milyon ton gıda çöpe gitmekten kurtarılmış.
Dernek kendi sayfasında Almanya'da da Fransa örneğinde olduğu gibi marketlerde kullanılabilir gıda ürünlerinin çöpe atılmasının yasaklanmasını istiyor. Bu kurumların bu tür yiyecekleri ya amme hizmeti yapan kurumlara ya da kendi elemanları veyahut müşterilere hediye edilmesini istiyorlar. İnsanların yiyemeyeceği şekle dönüşen gıdaların ise hayvanlara verilmesini istiyorlar. CİHAN