'Çocuklarda ishal rota virüsü habercisi olabilir'


En büyük belirtisi akut ishal olan rota virüsü 0-6 yaş grubu çocuklarda görülüyor. Virüse karşı aşı ile önlem almak mümkün. Doktorlar, aileleri bu konuda itinalı olmaya davet ediyor.

Rota virüsünün 5 yaş altı çocuklarda görülen ishalin en önemli nedeni olduğunu belirten Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Arzu Gebeşçe, "4 ila 24. aylarda görülen enfeksiyon oldukça ağır tablolar ortaya koyabiliyor. Bunun nedeni ise bu yaş grubundan çocukların hem bağışıklık sistemlerinin daha kuvvetli olmaması hem de ishal ve kusma ile oluşan sıvı kaybını daha güç tolere edebilmeleridir. Bu dönem çocuklarda vücutta kaybolan sıvı alımı yerine konmazsa ölüme kadar giden sonuçlar ortaya çıkabiliyor. Ülkemizde 5 yaş altı çocuklarda görülen ishallerin yüzde 30-50'sinden rota virüsü sorumlu oluyor. Rota virüsü nedeniyle yılda yaklaşık 30 bin çocuğun hayatını kaybettiği tahmin ediliyor." diyor.

Rota virüsünün kolay bulaştığını vurgulayan Gebeşçe, şöyle devam ediyor:

"Rota virüsü birey ile direkt ya da dolaylı temas yoluyla kolaylıkla bulaşıyor. Hasta çocuğun kullandığı tuvaletlerden, oyuncaklardan veya dokunduğu yerlerden geçebiliyor. Bunun yanı sıra virüs solunum yoluyla da bulaşabiliyor. Bu nedenle rota virüsü kreşe giden çocuklarda önemli bir enfeksiyon nedenini teşkil ediyor. Belirtiler virüsün vücuda bulaşmasından 12 saat ile 4 günlük zaman diliminde başlıyor. Enfeksiyon tekrarlayan kusma ve ateşle birlikte çok kötü kokulu kansız ishal ile karın ağrısına neden oluyor. Halsizlik de rota virüsünde sıkça görülen belirtileri teşkil ediyor. Şikâyetler ağırlıklı 3-8 gün sürüyor. Rota virüsü ciddi tablolara yol açabildiği için ebeveynlerin bu belirtiler geliştiğinde zaman kaybetmeden hekime başvurmaları oldukça önemlidir."

Rota virüsü enfeksiyonunda antibiyotik tedavisinin etki etmediğini ve hastanede yatış gerektirdiğini anlatan Gebeşçe, şunları dile getiriyor:

"Anne sütüyle beslenen çocuklarda hastalık daha hafif atlatılıyor. Dolayısıyla emzirme dönemindeki bebeklerin anne sütüyle beslenmelerine devam etmeleri çok önemli. Rota virüsünden korunmanın tek yolu ise aşı. Aşılar rota virüsü enfeksiyonundan çocukları tam olarak koruyor. İlk doz aşılamaya 2. veya 3. ayda başlanması gerekiyor. Aşılama 32. haftadan önce 2 veya 3 doz olarak tamamlanıyor."

Yrd. Doç. Dr. Gebeşçe, ebeveynlere şu tembihlerde bulunuyor:

" Tedavide en önemli nokta, kaybedilen vücut sıvının yerine konması. Bu nedenle çocuğunuzun bol bol sıvı almasına önem verin. Rota virüsü tedavisinde bol sıvı verin, diyet uygulayın. Evinizde tüm yüzeyleri sık sık sabun ve suyla temizleyin. Çocuğunuzun elini sık sık, en az 20 saniye yıkayın."
CİHAN
<< Önceki Haber 'Çocuklarda ishal rota virüsü habercisi olabilir' Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER