Zirve Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Çocuk Sağlığı Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Esra Karaca Çiftçi, çocuk horlamalarının geniz eti büyümesinden kaynaklanabildiğini, zamanında müdahale edilmemesi halinde yaşam kalitesini bozan durumların gelişebileceğini söyledi.
Horlamanın yumuşak damak ve çevresindeki yapıların titreşimi sonucu oluştuğuna dikkat çeken Çiftçi, uyku sırasında üst havayolunun daraldığını belirtti. Bu tıkanmanın sadece horlamaya yol açıp başka bir sorun oluşturmayacağı gibi, uyku apnesinin bir göstergesi de olabileceğini kaydeden Çiftçi, "Uyku apnesi, uyku sırasında tam veya kısmi havayolu tıkanması sonucunda normal solunumun ve uyku yapısının bozulmasıdır. Tıkayıcı uyku apne sendromu, yenidoğan döneminden ergenliğe kadar her yaş grubunda görülebilir. Ancak en sık 2-6 yaş arasındaki çocuklarda bademcik ve geniz eti büyümesine bağlı olarak oluşur." dedi.
Çiftçi, "Burnundan rahat nefes alamayan çocuklar nefes alıp vermede ağzını kullanır. Bunun neticesinde de geceleri ağzı açık uyur ve kesinlikle horlarlar. Yetişkinlerde bile istenmeyen bir durumken çocuk yaştakilerin yaşam kalitelerini son derece olumsuz yönde etkiler. Çocuk horlamalarında ebeveynlerin aklına ilk olarak geniz eti büyümesi gelmelidir." diye konuştu. İşitme yetisinde azalma olan çocuğun günlük aktivitelerinde başarısız olacağının altını çizen Çiftçi, "Geniz eti büyümesi ve buna bağlı olarak gelişen bir çeşit orta kulak iltihabı nedeniyle özellikle okul çağı çocuklarının başarısında ciddi bir düşmenin olduğunu göreceksiniz. Bu çocuklar ayrıca televizyonu yakından ve yüksek sesle izlerler, öğretmenlerini duymakta güçlük çekerler. Bundan dolayı da günlük yaşantıları da etkilenir. Böyle bir durumda alanında uzman kişilerden yardım almanız gerekir." ifadelerini kullandı.
CİHAN