Çocuk, yaşlı ve hastalara 40 derecenin altındaki sıcaklıklar da tehlikeli

Çocuk, yaşlı ve hastalara 40 derecenin altındaki sıcaklıklar da tehlikeli

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. İsmet Önder, yüzünü gösteren güneşin, sıcak çarpmalarını da beraberinde getirdiğini söyledi. Önder, genelde 40 derecenin üstündeki havalarda güneş çarpmasının ortaya çıktığını ve uzun süre yüksek sıcaklara maruz kalmanın hastalıklara davetiye çıkaracağını kaydetti. Önder, ancak daha dayanıksız oldukları için çocuklar, yaşlılar ve hastalar için 40 derecenin altındaki sıcaklıkların da tehlike oluşturabileceğini vurguladı.

Özel Yalova Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. İsmet Önder, "Güneş çarpması, uzun süre boyunca yüksek sıcaklıklara maruz kalmaktan, vücudun aşırı miktarda ısı üretmesinden ya da genellikle bu iki durumun birleşiminden doğan nedenlerle ortaya çıkar. Bu durumda vücudun ısı-düzenleyici sistemi görevini yapamaz hale gelir. Vücut normal sıcaklığına dönebilmek için yeterli miktarda ısı kaybedemez ve vücut sıcaklığı organları tahrip edebilecek derecede çok yüksek seviyelere çıkar. Genelde 40 derecenin üstündeki havalarda ortaya çıkan güneş çarpması çocuklarda, yaşlılar ve hastalarda daha dayanıksız oldukları için 40 derecenin altındaki sıcaklıklarda da tehlike oluşturabilir." dedi.

GÜNEŞ ÇARPMASININ BELİRTİLERİ

Güneş çarpmasının belirtilerini sıralayan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. İsmet Önder, şunları söyledi: "Güneş çarpmasının en önemli belirtisi, vücudun kendi ısısını ayarlama mekanizması bozulduğu için ateşin 40-41 derecelere yükselmesidir. Bunun yanı sıra baş ağrısı ve dönmesi, bulantı, terleyememe, şuur bulanıklığı, kalp hızında artma, kol ve bacaklarda kramplar, hatta komaya kadar gidebilen nörolojik belirtiler geliştirebilir."

GÜNEŞ ÇARPMASINDA İLK MÜDAHALE

Güneş çarpmasında müdahale tekniklerini açıklayan Uzman Dr. İsmet Önder, şu hususları sıraladı:
"-Hasta hemen gölgeye taşınmalı, hastanın kafası ve göğüs kısmı daha yukarda olmalıdır.
-Vücudu sıkan kıyafetleri gevşetilmelidir.
-Hasta kusmak istiyorsa yan döndürülmelidir.
-Şuur bozukluğu veya kaybı ve diğer dikkat çekici anormallik durumunda hemen doktor-ambulans çağrılmalıdır.
-Tıbbi yardım gelene kadar ense, kafa ve boyun soğuk ıslak bezlerle serinletilmeli, hasta mümkünse soğuk duşa sokulmalıdır.

GÜNEŞ ÇARPMASINDAN KORUNMA

Uzman Dr. İsmet Önder, güneş çarpmasından korunma konusunda şu hususlara dikkat çekti:

"Kıyafet seçimine dikkat: Mevsime uygun, vücudun sıcaklığını çok yükseltmeyecek, terletmeyecek, açık renkli kıyafetler giyin. Güneşten korunmak için geniş kenarlı şapkalar takın.

Hafif besinler tüketin: Güneşin en etkili olduğu saatlerde aşırı yağlı, sindirimi zor yiyeceklerden kaçının. Çünkü vücudumuz ağır yemekleri sindirmek için uğraşırken ısı mekanizmasını ayarlamakta zorlanır.

Bol su tüketin: Susamayı beklemeden sürekli su tüketmeye özen gösterin. Suyun yanında mineralli sularla da kaybettiğiniz elektrolitleri almanız faydalı olabilir

Spor saatleri: Ultraviyole ışınlarının en yoğun olduğu 11.00-15.00 saatleri arasında, güneş altında spor faaliyetleri yapmaktan kaçının." CİHAN
<< Önceki Haber Çocuk, yaşlı ve hastalara 40 derecenin altındaki sıcaklıklar... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER