Almanya'da bir sosyal mahkeme belli şartları yerine getiren 25 yaşın altındaki gençlerin, çocuk parasını doğrudan kendilerinin alabileceğine hükmetti.
Babası öldükten sonra annesi ve kız kardeşleriyle birlikte Taliban'dan kaçarak İran'a yerleşen ve 2011 yılında da Almanya'ya iltica eden 22 yaşındaki Afgan mültecinin "S 14 KG 1/15" dosya numaralı davasına bakan Mainz Sosyal Mahkemesi (SG Mainz), davacının meslek eğitimi gördüğü süre boyunca çocuk parası alabileceğine karar verdi.
1993 doğumlu Afgan mültecinin Almanya'ya yaptığı iltica başvurusunun reddedildiği ancak sınırdışı edilmesini engelleyen şartlar nedeniyle oturma izni aldığı öğrenildi. Daha sonra oto tamircisi olmak üzere meslek eğitimine başlayan sığınmacı genç, çocuk parası alabilmek için Federal İş Ajansı'na bağlı Aile Kasası'na başvurdu.
AİLE KASASI, ÇOCUK PARASI BAŞVURUSUNU REDDETTİ
Çocuk parasının sadece anne ve babasının nerede olduğunu bilmeyen çocuklar ile yetim ve öksüz olma şartını bir arada yerine getirenlere bağlandığını gerekçe gösteren Aile Kasası ise başvuruyu reddetti.
Kendisinin de yetim olduğunu ve İran'da sabit bir ikamete sahip olmayan annesiyle düzensiz olarak sadece telefonla görüştüğünü belirten Afgan genç bunun üzerine dava açtı.
İŞTE ÇOCUK PARASINDA UYGULANAN İSTİSNA ŞARTLAR
Davaya bakan Mainz Sosyal Mahkemesi, çocuk parasının genel olarak ailelere ödenen bir sosyal yardım türü olduğunu, ancak Federal Çocuk Parası Yasası'na (Bundeskindergeldgesetz) göre Almanya'da yaşayan 25 yaşın altındaki gençlerin hem yetim hem de öksüz olmaları halinde ya da anne babalarının yerini bilmiyorlarsa istisnai olarak çocuk parasını doğrudan alabileceği hükmüne atıfta bulundu.
Alman vatandaşı olmayan Afgan mülteci gencin bunları da aşan şartlarda olduğuna işaret eden mahkeme heyeti, yasa koyucunun ilgili mevzuatı bilhassa ailesinden ya da başkalarından yardım alma imkanı olmayan ve tek başına yaşayan çocukları gözeterek düzenlediğini vurguladı.
ARTIK DOĞRUDAN GENCİN HESABINA YATIRILACAK
Afgan sığınmacı gencin İran'da yaşayan evsiz annesinin güncel ikametine her daim vakıf olamayacağına karar veren Mainz Sosyal Mahkemesi hakimleri, bu nedenle gencin çocuk parasını doğrudan kendi hesabına yararlanabileceğine hükmetti.
Karara itiraz eden Aile Kasası ise Mainz Eyalet Sosyal Mahkemesi'ne (LSG Mainz) temyiz başvurusu yaptı. CİHAN