Artvin Hopa'da 8 vatandaşın hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan sel felaketiyle ilgili yankılar devam ediyor. TMMOB Çevre Mühendisleri Odası'ndan (ÇOM) yapılan açıklamada, yetkililerin çevre mühendislerinin uyarılarına kulak tıkadıkları belirtilerek, felaketin oluşmasında Karadeniz sahil şeridinin 'yol' yapılması ve bölgenin Hidroelektrik Santralleriyle (HES) doldurulmasının etkili olduğu vurgulandı. Karadeniz'in heyelan bölgesi olduğu hatırlatılan açıklamada, doğaya yapılan müdahalelerin daha büyük felaketlere yol açacağı uyarısında bulunuldu. Açıklamada, "Mevcut iktidar bu felaketlerden ders almak bir kenara, doğa katliamına daha da hız vererek yeşil yol çalışmalarını devam ettirmektedir. Bu yanlıştan biran önce vazgeçilmelidir. Son 13 yıllık dönemde bu saydıklarımın hepsi AKP iktidarının elinde olduğu için çevre felaketlerinin de baş sorumlusu AKP'dir." denildi.
Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Mert Güvenç imzasıyla yapılan yazılı açıklamada, son yıllarda Türkiye'de yaşanan sel felaketlerinin nedenleri konusunda defalarca uyarıda bulunduklarını, ancak bu uyarıların dikkate alınmadığı vurgulandı. Güvenç, açıklamasında "Plansız, projesiz yapılaşmaların, ağaç katliamlarının eko sisteme vereceği zararı, bu ülkenin mühendisleri olarak defalarca anlattık. Ancak sesimizi duyan olamadığı gibi, dün 8 vatandaşımızı bu sele kurban verdik." ifadelerini kullandı.
"FELAKETİN BAŞLANGICI KARADENİZ SAHİL YOLU OLDU"
Karadeniz'de yaşanan sel felaketlerinin Karadeniz'in tamamını birbirine bağlayan 'sahil yolu'yla başladığını aktaran ÇMO Başkanı Mert Güvenç, fikrin güzel olduğunu ancak projenin kötü olduğunu belirtti. Güvenç, açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "Proje açıklandı; Doğu Karadeniz'in tamamının sahil şeridi doldurulacak ve yol yapılacak! Teknik değerlendirmelerin olmadığı, analizlerin akla, mantığa, en önemlisi de bilime sığmayan bir projeydi. Ülkenin mühendisleri olarak biz eleştirilerimizi çeşitli sorularla dile getirdik. Bu yol gerçekten de gerekli mi? Gerekli ise deniz dolgusu yapmaktan başka yöntem değerlendirildi mi? Değerlendirildi ise bu neydi, neden açıklanmadan, tartışılmadan reddedildi? Türkiye'nin en çok yağış alan bölgesinde yapılacak bu yolda seyahat güvenliği sağlanabilecek miydi? Bölgedeki derler denize hangi noktalardan dökülecekti? Doldurulacak alanda yok olacak ekosistem için nasıl tedbirler alındı?"
"BİR DERE ÜZERİNE 10 HES YAPILDI"
Yolla ilgili çekinceleri dile getirdikleri ve sel felaketlerine dikkat çektikleri için 'Bazı çevreci tipler, ülkenin gelişmesini istemeyenler' gibi suçlamalara maruz kaldıklarını vurgulayan Güvenç, "Hiçbir sivil toplum örgütünün, ülkenin mühendislerinin görüşleri alınmadan proje gerçekleştirildi ve sonuçta çekincelerimizin tamamı şimdi bir bir gerçekleşiyor ancak sorumlular hiçbir zaman bulunamadı, bulunamıyor." dedi. Yolun ardından enerji açığının kapanması içinde Karadeniz'de HES projelerine ağırlık verildiğini hatırlatan ÇMO Başkanı Güvenç, yapılan barajlar için çevre ve ekosistem üzerindeki etkilerinin değerlendirildiği Çevresel Etki Değerlendirmesi (ED) süreçlerinin de doğru işletilmediğini vurguladı. Bir dere üzerine 10 tane HES projesinin yapıldığını kaydeden Mert Güvenç, sonuçlarının iyi analiz edilmediği için 'doğa katliamı' yaşandığını savundu. Güvenç, "HES projeleriyle yatakları değiştirilen dereler, HES'lere daha fazla su taşıyabilmek için kurulan regülatörler bugün yaşanan felaketin tetikleyicisi olmuştur. Bunlara ek olarak yapılaşmanın yanlış alanlara yapılması felaketin etkilerini artırmıştır." değerlendirmesini yaptı.
"BÖYLE DEVAM EDERSE DAHA BÜYÜK FELAKETLER OLUR"
Karadeniz bölgesinin heyelan ve sel baskınları konusunda tehlikeli bir bölge olduğunu kaydeden Güvenç, "Bu gibi zaten riskli olan bölgelerde zeminin yapısını bozacak müdahalelerden kaçınmak gerekirken, son yıllarda bu felaketi hızlandırmak için herkes elinden geleni fazlasıyla yaptı. Karadeniz'e ait ne varsa rant uğruna pervasızca saldırıldı. Yani işin özü, bugün yaşadığımız felaketin büyük bir kısmı insan eliyle yaratılmıştır. Bundan sonrası için bir şeyler söyleyebilmek için bu felaketin boyutlarını, sonuçlarını ve verilerini incelemek gerekiyor. Bu şekilde devam ederse Karadeniz'de çok daha büyük felaketlerin olacağından kimsenin şüphesi olmasın."
"SORUMLU AKP AMA BİZİ VATAN HAİNİ, PARALELCİ İLAN EDİYOR"
Mert Güvenç'in açıklamasında son olarak şu ifadelere yer verildi: "Mevcut iktidar bu felaketlerden ders almak bir kenara, doğa katliamına daha da hız vererek yeşil yol çalışmalarını devam ettirmektedir. Bu yanlıştan biran önce vazgeçilmelidir. Bizim açımızdan karar veren, onay veren, gerçekleştiren ve savunan herkes sorumludur. Son 13 yıllık dönemde bu saydıklarımın hepsi AKP iktidarının elinde olduğu için çevre felaketlerinin de baş sorumlusu AKP'dir. Bu arada bunca felakete rağmen HES'ler enerji sorununu çözdü mü? Hayır! Öyle olsaydı nükleer santral projeleri, inşaatları gündeme gelmezdi... Biz yine karşı çıkıyoruz, birleri bizi yine 'paralelci, vatan haini, yabancı ülkelerin piyonu, ülkenin süper güç olmasını engellemeye çalışan ajanlar' olmakla suçluyor!"
CİHAN