Çipras, Türk Akımı'nı Avrupa'ya karşı müzakere kartı için istiyor


Yunan basın-yayın organları, Rus lider Vladimir Putin ile Başbakan Aleksis Çipras arasında gerçekleşen görüşmede, Yunanistan- AB ve AB -Rusya ilişkilerindeki dengeleri alt üst edecek bir adımdan kaçınıldığı yorumunda bulundu. Türk Akım projesi, görüşmenin ana gündem maddesi oldu.

Yunan basın-yayın organları, Başbakan Aleksis Çipras'ın Putin ile yaptığı görüşmeyi manşetten verdi. Avrupa'nın aceleci tepki, uyarı ve baskılarının gölgesinde gerçekleşen Çipras'ın Rusya ziyaretinde liderlerin öngörülen çerçevede hareket ettikleri yorumunda bulunan Yunan gazeteleri, Brüksel ve Berlin ile köprülerin ortak basın açıklamalarında da atılmamasına dikkat edildiğini yazdı. Avrupa'nın karar alıcı merkezlerini endişelendirecek yaklaşımlardan kaçınıldığının altı çizildi.

Yunan tarafı ziyareti, "Yunan-Rus ilişkilerinin yeniden başlatılması ve temellendirilmesi bakımından tarihi önemde bir görüşme" şeklinde yorumladı. Ziyaret öncesi Avrupa'dan yapılan üst perdeden tepkilere Atina, egemen bir ülke olarak çok yönlü bir dış politika belirleme hakları olduğu şeklinde cevap verdi.

"TÜRK AKIMI'NIN DEVAMI YUNAN BORU HATTI"

Görüşmelerde Yunanistan'ın Rusya'ya uygulanan ambargo sebebiyle tarım ürünlerinde yaşadığı ekonomik kaybın giderilmesi konusunda elle tutulur bir gelişme olmazken, iki ülke ortak şirket kurarak bu konuda bir işbirliği yapılabileceğini tespit etti.

Putin ile Çipras arasında yapılan görüşmelerin ana gündem maddesini ise Türk Akımı projesi oluşturdu. Çipras, basın mensuplarının Türk Akım projesini sormaları üzerine, Türk Akımı'nın Türkiye'de inşa edileceğini, Türk Akım'ın devamı olmasını istedikleri projenin 'Yunan doğalgaz boru hattı' projesi şeklinde isimlendirileceğini belirtti.

Taraflar bu konuda adım atılması niyet ve talebini net bir dille ifade ederken, imza konulması gibi somut bir gelişme olmadı. Teknik konularda ilgili birimlerin çalışma yapabilecekleri ifade edildi. Putin, bu konuyu Çipras ile uzun uzun konuştuklarını belirtti. Gazprom, bakanlıklar, ilgili müdürlükler ve Yunanistan'daki muhatapları ile ön çalışmalar yapılması gerektiğini söylemekle yetindi.

Ayrıca iki ülke arasında turizm ve kültürel işbirliği konuşulurken, Rusya'nın önem verdiği Selanik limanı ve deniryolları taşımacılığı özelleştirmeleri masaya yatırıldı.

TÜRK AKIMI, ÇİPRAS'IN MÜZAKERE KARTI OLABİLİR

Başbakan Aleksis Çipras ise Türk Akımı'nın Türkiye topraklarında inşa edileceğini, Yunan topraklarında ise "Yunan doğalgaz boru hattı' projesi olarak adlandıracağının altını çizdi. Çipras, doğalgaz boru hattının inşa edilmesini hem kendi ihtiyacının karşılanması hem de enerji güvenliği ve Avrupa'ya arzı bakımından sıcak baktıklarını vurguladı. Ancak Atina'nın inşa kaynaklarını nasıl ve nereden temin edeceğine ilişkin çok sayıda soru işareti bulunuyor.

Ekonomik sorunları sebebiyle uzun yıllardan bu yana Avrupa'nın sırtında yük olduğu şeklinde yapılan sert eleştirilere karşı yeni Yunan hükümeti ve Başbakan Aleksis Çipras, Rusya ve Türkiye kanalıyla gelecek enerjiyi Yunanistan üzerinden Avrupa'ya sunulması projesini bir müzakere ve pazarlık kartı olarak kullanmayı hedefliyor. CİHAN
<< Önceki Haber Çipras, Türk Akımı'nı Avrupa'ya karşı müzakere kartı... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER