Çin, 1970'lerin sonunda başladığı tek çocuk politikasında değişikliğe gidererek, çiftlere ikinci çocuk yapma hakkı tanındı.
Çin'in resmi Xinhua ajansına göre, iktidardaki Çin Komünist Partisi yönetimi, Pekin'de yapılan 18. Merkez Komitesi 5. genel kurul toplantısında tek çocuk politikasında değişikliğe gitmeye karar verdi. Değişikliğin amacının nüfus gelişimini dengeleme ve yaşlanan nüfusun getirdiği zorlukların üstesinden gelme olarak belirtildi.
Buna göre, çiftlere ikinci çocuk yapma hakkı tanındı. Önceki uygulamalarda, şehirlerde bir, köylerde ise ilk çocuk kız ise ikinci çocuğa müsaade ediliyordu.
Tek çocuk politikasının getirdiği nüfustaki dengesizlik gibi toplumda oluşan sorunlar nedeniyle bu uygulama da 2013 yılında değişti ve çiftler eğer ailelerinin tek çocukları ise ikinci çocuk yapmaya müsaade edilmişti. Bu uygulamadan sonra 1.45 milyon çift (ikinci çocuk hakkına sahip çiftlerin yüzde 13'ü), ikinci çocuk yapmak için müracaat etmişti.
Çin'de 2014 yılında 17 milyon yeni doğum olmuştu ve bu rakam 2010 yılına göre 1 milyon daha fazla.
Çin'de yaşlanan nüfus ve iş gücü sıkıntısının yol açtığı problemler nedeniyle tek çocuk politikasında gevşemeye gidilmesi yönündeki görüşler çoğalmıştı ve yönetim bunları dikkate almıştı.
Çin'in 2014 yılındaki nüfusu 1 milyar 370 milyona çıkmıştı.
CİNSİYET EŞİTSİZLİĞİ VE YAŞLILIK ARTIYOR
Tek çocuk politikası nedeniyle geleneksel olarak erkek çocuğu isteyen Çinli aileler, kız çocuğu olduğunda kürtaj yoluna başvuruyor. Bunun neticesinde de 1,3 milyar nüfuslu Çin'de 2012 rakamlarına göre ülkedeki erkekler, kadınlardan 40 milyon fazla hale geldi. İstatistiklere göre ayrıca, 15 yaş altı grupta da erkek çocuklar, kız çocukların nüfusundan 18 milyon fazla durumda. 2020'de ise 30 milyon erkeğin kendine eş bulamayacağı bildirilmişti
Öte yandan tek çocuk politikası ülkede yaşlı nüfusun hızla artmasına da neden oldu. Çin'de 60 yaşın üstünde 200 milyonu aşkın kişi bulunuyor. Resmi rakamlara göre, Çin'de 2050 yılında 65 yaş üstü nüfus 480 milyona çıkacak. Böylelikle 2050'de dünyadaki 4 yaşlıdan biri Çinli olacak. Çin Yaşlılık Araştırma Merkezi'nin (CRCA) raporuna göre, Çin'de yaşlı nüfusun tüketimi, mevcut 4 trilyon yuan (660 milyar dolar) ile Gayrisafi Yurtiçi Hâsıla'nın (GSYH) yüzde 8'ini oluşturuyor ve bu rakam 2050'de GSYH'nin yüzde 33'üne denk gelen 106 trilyon yuana (17,6 trilyon dolar) ulaşacak. CİHAN