Çin rejimi toplama kamplarına Türk vatandaşlarını da yollamış!

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Cuma, Ocak 1 2021
Çin’in İstanbul Başkonsolosluğu önünde 10 gün nöbet tutan Uygur Türkleri, seslerini duyurmak için sokağa çıkma yasağının ardından kaldıkları yerden eylemlerini sürdürecek.

“Uygurların da bu dünyada yaşamaya hakları var. Lütfen bu kadar sesiz kalmayın. Kardeşleriniz, soydaşlarınız için bu soykırım için bir adım atın lütfen” diyen Uygur Türkleri, Çin’deki toplama kamplarında Türkiye vatandaşlarının da bulunduğunu belirterek, “Türkiye başka ülkeler gibi neden kendi vatandaşlarını oradan çekip çıkarıp getirmiyor” diye soruyor.

İstanbul’da yaşayan, öğrenim gören Uygur Türkleri, Çin yönetimi tarafından kamplarda zorla tutulan aileleriyle görüşmek ve durumlarını öğrenmek için Çin’in Sarıyer’deki İstanbul Başkonsolosluğu önünde 10 gün süren bir eylem gerçekleştirdiler. Sokağa çıkma yasağının olmadığı her gün sabahın erken saatlerinde Konsolosluk önüne giden Uygur Türkleri, yılbaşını kapsayan 3 günlük yasağın ardından eylemlerine kaldıkları yerden devam edeceklerini ifade etti. Aralarında akademisyen, iş insanı, memurların da bulunduğu aile üyelerine yıllardır ulaşamayan Uygur Türkleri, yakınlarıyla görüşmek ve haber almak istiyorlar. Konsoloslukta herhangi bir yetkiliyle görüşemeyen Uygur Türkleri, ellerinde yakınlarının fotoğraflarının bulunduğu dövizleri taşıyarak isteklerini anlatmak ve dilekçelerini sunmak için bekleyişlerini sürdürüyor.


 
Çin’in yoğun baskı ve insan hakları ihlalleriyle dolu ceza uygulamaları nedeniyle ailelerinden haber alamadıkları için endişelerinin günden güne arttığını belirten aralarında 18 yaşından küçük çocukların da bulunduğu Doğu Türkistanlı Uygur Türkleri, gözyaşları içinde konuştu.

“BEN DAHA KÜÇÜK ÇOCUĞUM, ANNEMİN BABAMIN YANINDA KALMAYA HAKKIM VAR”

15 yaşındaki İmiran Nurmuhammed, ağlayarak yaşadıklarını anlattı. Nurmuhammed, annesi, babası ve ablarının toplama kampında olduğunu söyleyerek, “Annemi, babamı 3,5 yıldır görmüyorum. 2017’den sonra hiç haber alamadım. Ben daha küçük çocuğum annemin babamın yanında kalmaya hakkım var. Türkiye devletinden ailemi buraya getirilmesini ve insanca yaşamala

Bu haberler de ilginizi çekebilir