Çin, "Keçi Yılı"nı kutluyor


PEKİN (CİHAN)- Çin, en büyük geleneksel bayramlarından Bahar Bayramı yada Çin yeni yılını kutlamaya hazırlanıyor.
Çin'in 12 hayvanlı geleneksel ay takvimine göre bu yıl 'keçi yılı' olarak kutlanacak. Ülkede 18 Şubat'ı, 19'una bağlayan gece yılan yılı biterken, halk keçi yılına merhaba diyecek. Çin, yeni yılı, Ay takvimine göre 12. ayın 23. gününde başlıyor ve yeni yılın ilk ayının 15. gününe kadar 21 gün sürüyor. Ayrıca, bu yılın, keçi mi, koç mu yada koyun yılı mı olduğu tartışmalarına Çinli uzmanlar son noktayı koyarak, bu yılın keçi yılı olduğunu açıkladı.
Bayram için halk tüm hazırlıklarını yaptı. Başkent Pekin'de de her yer Çin'e has kırmızı renkli süslemelerle donatıldı. Şimdiden bayram için çeşitli eğlenceler düzenleniyor. Başkent Pekin'deki Maizidian de bunlardan birisi. Bölgede yaşayan halk, Çin'in geleneksel el sanatlarını, dans ve yemek kültürünü burada sergiliyor. Çin'e has kırmızı ve sarı renkli ip örme sanatı da burada icra ediliyor. Burada en çok bayramda yenen yemekler ile Pekin operası kostümleri ilgi görüyor.
Çin'in yeni yıl bayramında vazgeçilmez yemeklerden biri Çin mantısı (jiaozi) diğeri de birlikteliği temsil eden yuvarlak pirinç unu tatlısı (Çin'im güneyi tang yuan, kuzeyi de yuan xiao olarak tanımlıyor).
Cihan Haber Ajansı'na konuşan ve Çin mantısı yapan Miao Qiupin (63), bayramda çok mutlu olduklarını belirterek, "Önceden halkta bu kadar para yoktu. Şimdi herkesin hayatı iyileşti. İstikrarlı. Benim gibi emekli olduktan sonra emeklilik maaşı alanlar var. Çok mutluyuz. Normalde de anne babamla internet üzerinden görüntülü konuşuyoruz." dedi.
Burada en çok ilgi gören tatlılar arasında ise Çin'e has yuvarlak pirinç tatlısı "tang yuan" var. İçine değişik şekerlemeler konulan bu tatlı, pirinç unu dolu bir eleğin içinde önce sallanıp, suya bandırılıyor. Beşinci defa ancak kıvamına gelen bu tatlı, sıcak suda pişirilerek servis ediliyor.
Bu tatlıyı yapanlardan Wang Furong adlı yaşlı kadın, "Yeni yılda tüm ailenin birlikte olup neşeli zaman geçirmesi ve yeni yıl yemeği yemesini arzuluyorum." derken, eskiden çektikleri zorlukları dile getirdi. "Şimdi şartlar iyileşti. Hiçbir şeye ihtiyaç kalmadı. Eskiden Çin mantısını sadece bayramda yiyebilirdik" ifadelerini kullandı.

Büyüklerinden bayram harçlığı alan çocuklar da yeni yılda Çin'e has şekerlemelerden satın alıyor.
Bayram arifesinde yenilecek birlik yemeğinde ise sofrayı zenginliğin göstergesi olan balık, Çin mantısı ve Çin tatlıları süslüyor. Çinliler bayram gecesini devlet televizyonunda yayınlanan geleneksel yeni yıl programını izleyip, havai fişek atıp, çatapat patlatarak karşılıyor. Ayrıca yılın son gecesinde ise hiç uyumamak çok eski bir gelenek.

KAVİMLER GÖÇÜ-
Bu bayramda Çinliler geleneksel olarak aileleriyle birlikte bayramı geçirmek istiyor ve dünyanın neresinden olursa olsun ailesinin olduğu memlekete gidiyor. Çin yeni yılı arifesinde birliğin sembolü olan akşam yemeğini birlikte yemek için yollara çıkan Çinlilerin 40 günlük bayram ulaşımı süresince 2.8 milyar kez seyahat etmesi bekleniyor. Ulaşım aracı olarak genelde tren tercih ediliyor. Resmi bayram tatili ise yedi gün.
Çin medyasına yansıyan haberlere göre, çalışmak için değişik şehirlere gelen işçlilerden değişik nedenlerle yıllarca evine dönemeyenler olduğu da belirtiliyor. Evine dönemeyenler ise internetten görüntülü konuşma yoluna başvuruyor.







CİHAN
<< Önceki Haber Çin, "Keçi Yılı"nı kutluyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER