Çin ile Japonya arasında gerilim tırmanıyor: Vur emri verildi
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Pazartesi, Şubat 1 2021
Çin, sahil güvenlik birimine ülkenin egemenliğini ihlal eden unsurları vurma yetkisi verdi. Tokyo yönetimi ise Çin ile ihtilafa konu olan Doğu Çin Denizi’ndeki tartışmalı Senkaku Adaları üzerinden meydana gelebilecek askeri bir çatışma ihtimaline karşı alarm durumuna geçti.
Asyanın doğusundaki 2 büyük güç, Çin ve Japonya, yeni bir krizin eşiğinde. Doğu Çin Denizi’nde yer alan Japonya’nın Senkaku ve Çin’in Diaoyus adını verdiği tartışmalı adalar 2 ülkeyi karşı karşıya getirdi. Çin, sahil güvenlik ekiplerine ülkenin egemenliğini ihlal eden unsurları vurma yetkisi vermişti. Japonya’nın da kriz nedeniyle alarm durumuna geçtiği iddia edildi.
JAPON HÜKUMETİNDEN PEKİN’E UYARILAR
Japonya Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili, Japon medyasına yaptığı açıklamada Çin’in çıkardığı yasanın uluslararası hukuka dayalı düzeni sarsabileceği uyarısında bulundu. Yetkili, Tokyo yönetiminin, Çin ile ihtilafa konu olan Doğu Çin Denizi’ndeki tartışmalı adalar üzerinden meydana gelebilecek askeri hareketliliğe hazırlandığı ve alarm durumunda olduğunu belirtti. İktidardaki Liberal Demokrat Parti’den bazı isimler de Japonya Öz Savunma Kuvvetleri’nin Çin’in askeri girişimlerde bulunması halinde “daha büyük bir rol oynaması gerektiğini” ifade ettiler. Japonya Ulusal Güvenlik Konseyi, 29 Ocak’ta bölgesel meseleleri görüşmek üzere toplanmış, Dışişleri Bakanı Toshimitsu Motegi toplantı sonrası “Çin, hukuku, uluslararası hukukun aksine uygulamamalıdır.” uyarısında bulunmuştu.
SENKAKUS YA DA DİĞER İSMİYLE DİAOYUS ADALARI
Üzerinde yerleşim bulunmayan ve kayalıklardan oluşan Senkaku ya da Hiaoyus takımadaları Japonya’nın başkenti Tokyo’nun yaklaşık bin 900 kilometre güneybatısında bulunuyor.
5 ada ve 3 resiften oluşan takımadanın toplam yüzölçümü 7 kilometrekare. Japonya, adaları 1895’ten 2. Dünya Savaşı sonuna kadar idare etmiş. 2. Dünya Savaşı sonrası adalar 1945 yılından 1972 yılına kadar ABD tarafından yönetilmiş. 1972 yılında ABD, yaptığı anlaşma ile adaları Tokyo’ya devretmiş. 1968 yılında adaların çevresinde petrol bulunması, bölgenin önemini daha da arttırmış.
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Hocaefendi'nin yeğeni elinde pazar poşetiyle evine giderken gözaltına alındı2.Bomba Kulis: ''Hakan Fidan görevden alınacak. Yerine kim gelecek?''3.Ufuktaki operasyonun şifreleri AKP'li Tayyar'dan: Başkan yardımcısı sevgilisini kamu kurumuna aldırıyor4.Avrupa'da Barış Boyun suç örgütüne kapamlı operasyon!5.ESK Müdürü'ne suç duyurusu
6.Özel'den Erdoğan'a S-400’ler için: “Tükürdüğünü yalamaya kalkıyor”7.Geceyarısı gözaltına alınan Gültekin hakkında karar verildi!8.26 şirkete operasyon! Çok sayıda gözaltı var9.İtirafçı, Mehmet Akif Ersoy soruşturmasında Soylu'nun adını da verdi!10.Gökçek mahkeme zoruyla tahliye edildi, şimdi de anahtarları vermiyor!

PROF. DR. OSMAN ŞAHİN

SAFVET SENİH

NUMAN YILMAZ YİĞİT

CUMA KARAMAN

ERTUĞRUL İNCEKUL
ÇOK OKUNAN HABERLER







