Çin’i terk eden ABD’li şirketlerin yeni rotası Kamboçya

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Salı, Eylül 25 2018
ABD ile Çin arasındaki ticaret gerilimi ABD’li şirketlerin Çin’deki fabrikalarını Kamboçya gibi ülkelere taşımasını gündeme getirdi. Kamboçya’yı tercih eden ABD sermayesi, bu ülkedeki işgücünün Çin’den ucuz olmasından memnun ancak ‘siyasi riskler’ ve altyapı sorunlarından yakınıyor.
Çin’i terk eden ABD’li şirketlerin yeni rotası Kamboçya
ABD ile Çin arasında dün karşılıklı uygulanan ek gümrük vergileriyle birlikte ticaret gerilimi kızışırken, Çin’de fabrikaları bulunan pek çok ABD’li şirket yeni üretim merkezi olarak Kamboçya’yı gözüne kestirmiş durumda. Çin’de ortalama ücretlerin de yükseldiğinden yakınan şirketler, işgücü maliyetlerini beşte bire indirme hesabıyla, Kamboçya’ya taşınma hazırlıkları yapıyor.

Ancak New York Times’da Alexandra Stevenson imzasıyla yayımlanan makaleye göre, bu şirketleri durduran bir şey var: Kamboçya’da her yerde yolların ortasına çöken mandalar... Stevenson makalesinde Kamboçya’nın altyapısının ve işgücü niteliğinin Çin’in 25 yıl gerisinde olduğunu belirtiyor. Kamboçya’nın başkenti Phnom Penh’i Sihanoukville adlı liman şehrine bağlayan 225 kilometrelik Kmer-Amerikan Dostluk Yolu üzerinde sıklıkla karşılaşılan mandaların ülkedeki ulaşım açısından sorunlardan yalnızca biri olduğunu belirttiği makalesinde Stevenson, ülkede halihazırda üretim yapan başlıcaları tekstil sektöründeki şirketlerin nakliyat ve tedarikte yaşadığı sorunları aktarıyor.

Ek gümrük vergileriyle birlikte Çin yerine daha ucuz ülkelerde üretim yapmayı planlayan ABD sermayesinin, fabrikalarını Vietnam, Kamboçya, Bangladeş, Etiyopya’ya taşımaya başladığı belirtilen makalede Çin’den ayrılmanın zorluklarına da yer veriliyor.

ÇİN'DEN VAZGEÇMEK KOLAY DEĞİL

Buna göre Çin, fabrika işçilerinin niteliği ve kara ve demiryollarının limanlara ulaşımının kolaylığı açısından vazgeçmesi güç bir ülke.

ABD’li şirketler, fabrikalarını Vietnam ve Kamboçya gibi ülkelere taşımaları durumunda, bu ülkelerdeki işçilerin eğitimi ve yolların yapımı için masraf yapmak zorunda kalacak ve bu da birçok şirket için her şeye yeniden başlamak anlamına gelecek.

SENDİKALAR VE 'SİYASİ RİSK'

Bu haberler de ilginizi çekebilir