2014 yılında Türkiye'ye giden Çinli turist sayısı bir önceki yıla oranla yüzde 43,8 artışla 200 bine çıktı. Çinli ziyaretçilerin Türkiye'yi tercih etmesinde "2012 Türkiye'de Çin Kültür Yılı" ve "2013 Çin'de Türk Kültür Yılı" etkinlikleri ile Çin'deki reklam kampanyalarının büyük katkısı olduğu belirtiliyor.
Kültür ve Tanıtma Müşaviri Fuat Tayfun Şener, Çinlilerin yüzde 91'inin seyahat öncesi ve sonrasında sosyal medya ile interaktif iletişim halinde bulunduklarına dikkat çekerek, Çin'deki twitter benzeri "weibo"yu kullananların sayısının 1 milyar 43 bin olduğuna değindi. Şener ayrıca, Çin'deki sosyal medyadaki bir sohbet uygulamasını kullananların sayısının da 500 milyon olduğunu vurgulayarak, Çin'deki yaygın sosyal medya araçlarının ve dijital medyanın önemine işaret etti. Şener, bunlara yönelik reklam ve tanıtım faaliyetlerinin devreye sokulmasının faydalarını da anlattı.
ÇİNLİLERE E-VİZE SINIRLAMASI KALKTI İDDİASI
Öte yandan Çin'deki sosyal medyada paylaşılan haberlere göre Türkiye, Çinlilere yönelik elektronik vize (e-vize) sınırlamasını kaldırdı. Weibo'da paylaşılan bir yazıda Türk Dışişleri Bakanlığı'nın bir Çinlinin mailine verdiği cevapta, yeni düzenlemeye göre, umumi pasaportu olan Çinlilerin geçerli destek belgelerine ihtiyacı olmadığı belirtildi. Bu cevap Çin'de Türkiye, Çinlilere e-vize sınırlamasını kaldırdı şeklinde yorumlandı.
Ancak bu haber Türk yetkililer tarafından yalanlandı. Konuyla ilgili konuşan Kültür ve Tanıtma Müşaviri Şener, "Son günlerde Çin'de bazı medya kanallarında e-vize işlemlerinin kolaylaştırıldığı ve dönüş bileti, otel rezervasyonu ve kalacağı her gün için en az 50 ABD Dolarının olduğunu kanıtlayabilmesi, pasaportun geçerlilik süresinin Türkiye'de kalacağı dönemi kapsaması durumunda Türkiye'ye e-vize alma hakkına sahip olduğu şeklinde yanıltıcı birtakım haberler yer almıştır. Bu haberler doğru değildir. E-vize başvurularında Dışişleri Bakanlığı'nın web sitesindeki e-vize bölümünde belirtilen kriterler ve şartlar hâlihazırda geçerliliğini korumaktadır." dedi.
En az altı aylık geçerli pasaportu olan Çinliler, geçerli Schengen vizesi ya da Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ülkelerinden birine ait geçerli bir vizeye sahip olmaları halinde, 60 dolar karşılığında kredi kartıyla e-vizeye başvurabiliyor.
Türkiye'nin, diğer ülkeler gibi alışverişi seven daha fazla Çinli turist çekmek için e-vizelerde düzenleme yaptığı, buna göre pasaportlarında zamanı geçse bile Schengen ya da OECD vizesi olan Çin Halk Cumhuriyeti vatandaşlarının e-vizeye başvuru hakkı getirileceği ifade ediliyor. CİHAN